Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/finaklopa

Marketing

Osvježavajuća torta od naranče



Nakon jučerašnjih domaćih buhtli, danas je na meniju još jedna poslastica. Riječ je o prekrasnoj osvježavajućoj torti od naranče. Princip za izradu je krajnje jednostavan jer se radi o biskvitu i kremi, no okus je sve samo ne jednostavan :)... Moja verzija je nešto skromnija jer se radi o jednom sloju biskvita i jednom sloju kreme, no naravno, da bi se dobila raskošna torta može se isti recept pomnožiti nekoliko puta i naslagati slojeva koliko god želite...

Sastojci:

Biskvit:

300g brašna
prašak za pecivo
100g šećera
sok 2 naranče
kora 1 naranče
50ml ulja
100ml mlijeka
2 bjelanjka

Krema:

sok 2 naranče
kora 1 naranče
4 žlice brašna (gustina)
100g šećera u prahu
200ml vrhnja za šlag


Priprema:
1) Istucite dva bjelanjka u čvrsti snijeg i dodajte 100g šećera.
2) Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sok od dvije naranče, koru od jedne naranče, ulje i mlijeko u homogenu smjesu.
3) U smjesu dodajte istučene bjelanjke sa šećerom i nježno pjenjačom izmiješate u smjesu koju ulijete u kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem (ili uljem).
4) Staviti smjesu u pećnicu na 170 stupnjeva oko 30 minuta.
5) Kada je biskvit gotov, pričekati da se ohladi, a u međuvremenu izraditi šlag.
6) U posudu uliti sok dvije naranče, koru te dodati 100g šećera u prahu i gustin (brašno) te kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
7) Kremu treba pokriti plastičnom folijom da se ne uhvati kora i pustiti da se ohladi.
8) U ohlađenu kremu dodati šlag, smjesu lagano izmiješati i premazati preko ohlađenog biskvita.
9) Za kraj kolač posipati naribanom čokoladom.

Savjet: Kremu dodati na biskvit dok je još u kalupu od torte te onda kolač sa kalupom staviti na hladno da bi se dobio što bolji oblik torte. Ja sam propustio učiniti ovaj korak pa mi nedostaju pravilni rubovi kolača kao što se vidi na slici, ali i ovako je bio fenomenalnog okusa ;)

Post je objavljen 26.04.2012. u 15:37 sati.