Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

Reforma državne uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST



Reforma državne uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave

Stranka hrvatskog zajedništva ovim priopćenjem nastoji potaknuti hrvatsku vladu te daje rješenja za učinkovitu državnu upravu. Svi su pred izbore bili glasni da se ide u smanjenje državne administracije, a kad izbori prođu, zaborave što su obećavali.

Vlada RH mora što prije predložiti Hrvatskom saboru reformu državne uprave i lokalne i područne (regionalne) samouprave, a sve kako bi građani dobili efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države. Što se dulje s tim čeka, bit će manje šanse za izlazak iz sve dublje krize.

Središnja administrativna vlast po sadašnjem ponašanju zadržava ustroj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kakav je sad. Time definitivno iskazuje nesposobnost i neznanje organizirati efikasnu i primjerenu administraciju na razini cijele države koja po broju stanovnika odgovara jednom europskom gradu, npr. Milanu s razlikom da on ima silnu industriju – proizvodnju, a svejedno gradonačelnik nema službeni avion, brodove, tisuće birokrata za osobnu upotrebu i još toliko gradonačelnika. Razlika je i što Hrvatska u odnosu na Milano više proizvoda uvozi nego izvozi.

I druge europske zemlje išle su u reformu pa su tako Velika Britanija i Švedska ukinule tri četvrtine svojih općina, a u Danskoj, koja je po veličini i broju stanovnika slična Hrvatskoj, od nekadašnjih 270 danas ih postoji samo 98.

Trenutačno je Hrvatska podijeljena na 429 općina, 127 gradova i 21 županiju, koji su postali «arena» za lokalne političke izbore, umjesto za kvalitetno pružanje javnih dobara i usluga. Pravdanje središnje državne administracije za održavanje 577 jedinica lokalne i područne samouprave služi im kao alibi za svu nesposobnost i neznanje.

Ne radi se samo o neznanju i nesposobnosti već poglavito o STRAHU. Središnja administrativna vlast ima strah biti sama nazočna u servisu i službi građana.

Središnja administracija je načistu da takav ustroj ne vrijedi. Stoga je i sama ustrojila na razini županija državne urede uprave za sve potrebne resore ovlasti. No i dalje zadržava ustroj 577 jedinica lokalne i područne samouprave kako bi imala kakav takav alibi za sve propuste i sav nemar u primjeni Zakona i nadzora nad primjenom zakona.

Kako god je državna administracija ustrojila urede državne uprave za sve potrebne resore, isto tako je i lokalna i područna samouprava ustrojila svoje urede za iste resore.

Građani imaju jedinu i stalnu komunikaciju s državnim uredima te niti ne pitaju jesu li državni ili gradski ili općinski. Državni uredi jedini su u kojima mogu dobiti uslugu i servis, a lokalni su sami sebi svrha.

Sugeriramo središnjoj administraciji što hitnije zatvaranje nepotrebnih jedinica lokalnih i područnih samouprava.


Zaključak:

Reforma državne uprave po svim razinama

1. Hitno izvršiti analizu i provesti studij rada za svakog djelatnika i namještenika po svim tijelima državne razine i javnih poduzeća i javne uprave.
2. Utvrditi za svako radno mjesto: stručnost, kompetentnost kao i pojedinačne ovlasti odlučivanja kod ovjere i izdavanja akata.
3. Sve viškove žurno otpustiti.
4. Detaljno definirati razine pojedinačne odgovornosti svakog djelatnika te tako dokinuti skrivanje iza organizacijske nemoći.
5. Utvrditi i ograničiti u državnom proračunu sredstva za rad ministarstava i javne uprave na 5% iznosa proračunskog prihoda.

Reforma lokalne i područne (regionalne) samouprave

1. Ukinuti sve županije, jer su u područnom ustroju potpuna smetnja i nepotrebne su.
2. Ukinuti sve općine i gradove izuzev 99 jedinica gdje postoje: općinski sudovi, zemljišno-knjižni odjeli i uredi katastra.
3. U novom ustroju lokalne samouprave za sredine i naselja izvan općina u kojima postoje matični uredi pridodati i ured lokalne samouprave s jednim djelatnikom kao koordinatorom između mjesnih odbora i građana s jedne strane i općinskog središta s druge strane.
4. U novonastalim općinama urediti posebno vijeće mjesnih odbora radi raspravljanja oko utvrđivanja lokalnog razvoja i dinamike rješavanja po utvrđenom redoslijedu kojeg usvoji to vijeće.


Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske


Zadar, 24. travnja 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA



Post je objavljen 24.04.2012. u 20:47 sati.