Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Predstavljanje SHKM-a Sisak vjernicima župe sv. Petra u Ivanić-Gradu

U četvrtak navečer, 19. travnja 2012. god., predstavljen je Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku.
Župnik, ujedno i generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Josip Ćorić, dipl. teolog Mileo Todić (koordinator mladih za Ivanićgradski dekanat) te Valentina Kanić, voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije upoznali su okupljene vjernike s povijesti susreta hrvatske katoličke mladeži, svrhom njihovog održavanja, vrijednostima koje se kroz njih aktualiziraju te obilježjima sedmog susreta koji će se uskoro održati u Sisku.

U prvom dijelu, vjernicima se kroz prikazivanje kratkog filma Ureda za pastoral mladih HBK približila povijest i atmosfera susreta, objasnilo geslo, logo i pustila himna Susreta u Sisku te predstavio njegov detaljni program. U drugom dijelu je Valentina Kanić govorila o vrijednostima solidarnosti, supsidijarnosti, povjerenja i zajedništva koje se ostvaruju kroz Susret na župskoj i biskupijskoj razini kao osnovama susreta hrvatske katoličke mladeži s dugoročnim učinkom. Kod govora o solidarnosti osobito je naglašen humanitarni karakter Susreta u Sisku kao svojevrsni odgoj za solidranost, a spomenuto je i da je načelo solidarnosti ono na kojem se temelji volonterstvo.
Supsidijarnost se očituje u smještaju mladih u obiteljima nasuprot mogućnosti da viša instanca (župa ili grad) smjesti mlade u dvorane, kao i u organizaciji nedjeljnog dijela Susreta koji je prepušten samim župama. Župe tako mogu najbolje prezentirati svoje kraj i njegove specifičnosti, a stanovnici tog područja ostvariti svoj kreativni potencijal.
Susretima se vraća i povjerenje među ljudima, koje je, kako pokazuju zadnja istraživanja, prilično nisko u hrvatskom društvu.
U zadnjem dijelu, Mileo Todić je predstavio aktivnosti koje su do sada poduzete u vezi pripreme za Susret – od pronalaska ljudi za smještaj gostiju, javnih akcija poput dijeljenja letaka i radio-emisija u kojima se predstavljao Susret, katheza mladih i njihove izrade poklona za goste do suradnje s Turističkom zajednicom Ivanić-Grad.
Tom je prilikom i najavljena izložba „Svjetlost oko nas“ autorice Zorice Turkalj, koju će u utorak, 24. travnja otvoriti mons. dr. Vlado Košić.
U zaključnom dijelu predstavljeni su podaci o broju mladih smještenih u obitelji i druga mjesta, način dočeka mladih po njihovom dolasku u Ivanić-Grad te nedjeljnom programu Susreta te ostavilo vremena za dodatna pitanja.

Post je objavljen 23.04.2012. u 14:55 sati.