Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Zaboland moje mladosti

Prije tjedan dana sam po prvi put imao razgovor sa jednim susjedom koji zivi u kucu preko puta moje zgrade. Cesto parkiram auto ispred njegovog dvorista i znamo se pozdraviti, tu i tamo dvije rijeci, ali nikad nista posebno. Ali eto proslu subotu smo probili led. Tip ima preko 6 banki, celav, ali sportski gradjen, zivi sa zenom i dva sina. Cesto ga vidjam kako vucara muzicke intstrumente, pa sam zakljucio da je neki muzikant. I je muzikant u slobodno vrijeme, ali zapravo je muzicki terapeut. To znaci da pomaze djeci s problemima u ponasanju. Pustajuci im muziku on ih pokusava smiriti i na taj nacin ostvariti kontakt s njima potreban za terapiju. Zavrsio je studij za to jos prije 30-ak godina i od tada se time bavi. Osim muzikom, bavi se sportom, veslanjem kanuom. Tako zna s prijateljem, par puta godisnje po nekoliko dana veslati po velikim rijekama.

No najzanimljivije je bilo sto mi je ispricao o Zabolandu. Kako se zemlja promijenila tijekom njegova zivota. Sredinom sezdesetih bio je clan pokreta PROVO, koji je pocivao na drustvenim idealima, provocirao autoritet, koji je i sam krsio zakone, te trazio jednakost za sve slojeve drustva. Danas vidi da se njegovi sinovi ne zanimaju za probleme drustva. Jednostavno ih to ne interesira.

Sedamdesetih i osamdesetih je proputovao cijelu Europu. Autostopom bez problema, bez opsasnosti. Ako bi malo duze cekao, samo je trebao ogrnuti nizozemsku trobojnicu crven-bijeli-plavi i zacas bi mu neko stao. Nizozemska zastava poput besplatne karte. Posvuda je bio toplo docekan, jer on je dolazio iz Nizozemske, otvorene, slobodne i socijalne zemlje. Bio je ponosan na to kaj je Nizozemac. Danas mu se cini da se sve izokrenulo. Nizozemska je postala zatvorena, sloboda se preselila negdje drugdje. Profit i efektivnost su progutali ideale. Danas se srami kaj je Nizozemac.

I onda prosli petak komentar u novinama. Jedan novinar pise kako je Nizozemska nekada bila na cijeni. Kako je tijekom interrail putovanja samo trebao reci rijec: "Holland" i nove presprektive bi se otvarale. Jer on je dolazio iz Holandije. Te cudnovate daleke zemlje, tolerancije i napretka. "Gdje su droge i kurve, bile jednostavno droge i kurve, umjesto prijetnja pravnom poretku i civilizaciji, te gdje je sloboda bila rijec, koja je imala sjaj." Danas se bolje prvo mozes naoruzati, prije nego u inozemstvu kazes da si iz Nizozemske. Zemlja se poistovjecuje s represijom, sloboda je izgubila sjaj u imenu anit-islamske stranke, i cak Oranje igra ruzan nogomet, kojem je cilj jedino rezultat.






Post je objavljen 23.04.2012. u 12:05 sati.