Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Znanstvenici od kupusa rade plastiku

Kako prenosi Dnevnik.hr znanstvenici su napravili pravo postignuće u procesu proizvodnje plastike. Ugrubo rečeno, od kupusa su uspjeli dobiti sirovi materijal za izradu bioplastike.


Arabidopsis biljka koja daje velike količine omega-7 kiselina
(Foto: Brookhaven National Laboratory)

Ipak, nešto preciznije objašnjenje bilo bi kako su znanstvenici Brookhaven National laboratorija i Dow AgroSciencesa, u laboratoriju uzgojili biljku srodnu kupusu, iz koje su uspjeli dobiti sirovi materijal za izradu plastike.

Sjemenke te biljke sadrže baš onaj tip masne kiseline, koji se može koristiti kao kemijska komponenta u proizvodnji obične plastike, prenosi popsci.com. Iako danas većina plastičnih proizvoda i dalje dolazi od nafte ili ugljena, bioplastika iz biljaka postaje sve češća.

Od uzgoja do masovne proizvodnje

Mnogi spremnici danas se proizvode od polilaktične kiseline, poliestera koji se dobiva iz stabljike kukuruza i nusprodukta šećerne trske. Biolozima je bila želja napraviti biljku koja će proizvoditi neuobičajeno velike količine omega-7 masnih kiselina, koje su jedan od ključnih sastojaka u proizvodnji plastike.

Eksperimentirali su genima biljaka za koje se zna da proizvode te kiseline u svojim sjemenkama, a kao baza im je poslužila laboratorijska biljka Arabidopsis, u koju su dodavali gene. Naposljetku se pokazalo kako su biolozi trebali napraviti potpuno nov metabolički sustav, stvarajući umjetne enzime i manipulirati genima, kako bi dobili biljku koja proizvodi visoke količine omega-7 kiselina.
Konačan rezultat je biljka koja se može koristiti kao obnovljiv izvor kemikalija koje su potrebne za izradu plastike poput polietilena. Samo je pitanje vremena kad će bioplastika postati dio naše svakodnevice.

Komentar autora bloga:

Nije li ovo dobar primjer gdje se svi trebamo dobro zamisliti gdje nas sve to može dovesti.

Dakle, na ovom primjeru vidjeli smo kako se genetski modificira biljka kako bi imala što više masnih kiselina koje su kasnije iskoristive. A zašto? Samo zato da bi se zadovoljila glad javnosti za "zelenim" - jer to je kao zeleno. Odmah želim reći - nije zeleno i tko god kaže da jeste - zavarava javnost. Niti je zeleno genetski modificirati biljke koje mogu ući u prehrambeni ciklus, niti je zeleno obradive površine okupirati za te biljke, a hrane nema dovoljno, niti je zeleno što će hrana još više poskupiti - a dobiva se ista, upravo jednaka plastika kao i ona iz klasična iz fosilnih goriva, nafte i plina.

Dakle, naftu i plin umjesto što razbacijemo na transport i grijanje treba iskoristiti za vrijednije prerade, u što ubrajam i plastiku, a polja prepustiti hrani. A grijanje i transport - na struju, a struju proizvoditi na sve moguće načine - iz vodotokova, sunca, vjetra, spaljivanjem otpada i smeća, pa i nuklearne energije koja je danas vrlo sigurna.





Post je objavljen 19.04.2012. u 14:13 sati.