Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

TUBERKULOZNA UPALA ZGLOBA KOLJENA


Razvija se gotovo isključivo iz koštane tuberkuloze gnjata. 1 ta bolest uglavnom napada djecu. U početku se gotovo ne zamje-ćuje. Bolest izbija na vidjelo tek kad djeca počnu vući nogu i hramati. Dijete postaje umomo i osjeća bolove. Noga otekne, a koža postaje sve više bijelom, zbog čega se bolest naziva bijelom oteklinom. Bolest se razvija kao tuberkulozna upala zgloba. Naposljetku djeca ne mogu stajati i hodati te legnu u postelju.
Liječenje
S obzirom na prirodu bolesti, liječenje je zajedničko i za tuberkuloznu upalu kuka i zgloba koljena.
Kantarion uljem namazati bolesne dijelove i okolnu površinu, a zatim umotati pamučnom krpom da bude toplo (svaku večer prije spavanja). Ujutro lagano ispirati u uvarku od listova oraha i bršćanovih listova. U 7 litara proključale vode staviti mješavinu jednakih količina svježih orahovih i bršćanovih listova (500 g) i lagano kuhati u trajanju od 1 sata. Dok kuha, dodati 100 g krupne (morske) soli. Uvarak se može dugo vremena koristiti, samo ga prije upotrebe ugrijati.
Umjesto kantarion ulja, za mazanje može korisno poslužiti mješavina od po 1/2 litre maslinova i lovorova ulja, 100 g samlje-venih plodova divljeg kestena s korom i 2 jušne žlice meda. Sastojke jako urniješati i držati čvrsto začepljeno na tamnom i hladnom mjestu. Dio mješavine kojom ćete rnazati, ugrijati neposredno prije upotrebe.
Sastav čaja:
20 g stabljike timijana
20 g cvjetova i listova kantarije muške
20 g stabljike dubčaca
20 g stabljike plućnjaka
20 g stabljike puzave pirike
20 g vodene trublje
20 g listova bokvice
20 g cvjetova zovine
10 g stabljike preslice
10 g (u hladu sušenih) mladih listova bijele imele
10 g (u hladu sušenih) mladih izdanaka kunice
10 g (u hladu sušenih) igličastih smrekovih listića
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 2 1/2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Preostalu količinu od litre čaja popiti umjesto vode između obroka. Po želji može se i medom zasladiti.
Jesti 3 puta dnevno po 3 česna oguljenog i stucanog bijelog luka i 4 stucane smrekove bobe. To pomiješati sa 1 žlicom maslinova ulja, najpogodnije za vrijeme objeda.
Jesti jako raskuhanu hranu sa što više zeleni, posebice divljeg zelja, te crvenog i bijelog luka. Ukoliko prilike dopuštaju, jesti što više kozjeg mesa pripremljenog ili suhog, sa što više loja. Jesti voće i piti svježe voćne sokove.


Post je objavljen 16.04.2012. u 11:02 sati.