Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

BOLESTI KOSTIJU I ZGLOBOVA


Najučestalije bolesti kostiju i zglobova su upale i ozljede. No postoje i takva oboljenja koja su usko povezana s poremećajima u razmjeni tvari, kao što su ulozi, omekšanje kosti, rahitis i sl. Tu su također otekline i izrasline.
UPALA KOSTI
Bolest je koju uzrokuju bakterije, a može biti akutna i kronična. Najteža akutna bolest je infekcijska upala koštane moždine i opne pokosnice — koje se uglavnom javljaju u mlađih osoba. Bolest uglavnom napada kosti u razvoju, a ponajviše butne kosti.
Razlikujemo laki, srednji i teški oblik upale koštane moždine. Najučestaliji su srednji oblici. Bolest počinje visokom groznicom i jakim bolovima u kostima koje oteknu. Težina bolesti zavisi o tome, gnoji li se koštana moždina ili ne. U laganom obliku nema gnojenja ni komplikacija. Stvar postaje veoma opasnom ako se upala proširi na krajeve kostiju, jer rast dugih kostiju (cjevastih kostiju) ovisi upravo od tih krajnjih dijelova. Od upale krajnji dijelovi propadaju i zbog toga kosti više ne mogu rasti, postaju kraće ili zakržljaju. Sto je bolesnik mlađi to ga bolest teže pogađa, jer mu kosti još nisu izrasle.
Liječenje
Sasfav čaja:
40 g stabljike preslice poljske
40 g listova lepuha
40 g listova gaveza
40 g brezove kore
20 g listova i cvjetova ružmarina
10 g listova kadulje
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokljućale vode staviti 10 g mjesavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladan
čaj procijediti u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja.
Svaki dan oboljeli dio kupati u uvarku od trina. Uvarak nije potrebno cijediti. Kupanje u kadi traje 15 minuta. Poslije toga obo-Ijeli dio lagano masirati 15 minuta mješavinom jednakih količina domaćeg vinskog octa i vode. Kad se posuši, lagano namazati maslinovim uljem, a zatim umotati u pamučnu krpu i mirovati.
Svaki dan obavezno vršiti vježbe nogama i rukama u trajanju od 10 minuta, i to ležeći na leđima. Nakon vježbi načiniti kupku s uvarkom od trina, s time što je u ovom postupku hladna.
Jesti što raznovrsniju hranu s mnogo vitamina. Sto češće jesti juhu od telećih potkoljenica i zeleni. Potkoljenicu tako raskuhati da se meso odvoji od kosti.
Izbjegavati bilo kakve fizičke napore.
Upala kostiju s ognojenom koštanom moždinom liječi se, također, čajem, kupkom, masažom i oblozima, s time što je taj postu-pak duži i složeniji.
Sastav čaja:
40 g stabljike timijana
40 g listova bokvice
30 g listova i cvjetova kunice
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kantarije muške
30 g stabljike preslice
30 g vodene trublje
30 g stucanog sjemena piskavice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 11/2 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i držati na hladnom i tamnom mjestu. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Čaju dodati meda, svježeg limunovog ili narančinog soka. Poslije svih napitaka jedan dan uzeti po 1 srednju žlicu maslinova ulja, a drugi dan, 1 žlicu ribljeg ulja, i tako naizmjenično do kraja liječenja.
Smiješati pšenicu, ječam i zob i kuhati. Kad se žito jako raskuha, tekućinu procijediti i piti umjesto vode s dodatkom svježeg voćnog soka; žito jesti malo posoljeno.
Ishrana je ista kao kod obične upale kosti, s time što se manje soli. Odbaciti alkohol, cigarete i sve konzervirane prerađevine. Jesti uvijek svježe pripremljenu hranu. Svako jutro lagano kupati oboljele dijelove s jakim uvarkom od trina; zatim lanenim ili pamučnim krpama namočiti u uvarak i staviti obloge. To vršiti više puta u toku dana.
Uvečer, prije spavanja, oboljele dijelove, jedan dan, namazati kantarion uljem, a drugi dan, salom od zeca, divlje mačke ili kozjim lojem natopljenim i pomiješanim s maslinovim uljem.
Boraviti u prozračenoj prostoriji i na čistom zraku. Izbjegavati vlažne i zadimljene prostorije. Mišiće jačati laganim vježbama. (Antibiotici dobro djeluju protiv pojedinih uzročnka upale kostiju.)


Post je objavljen 16.04.2012. u 11:00 sati.