Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

ATEROSKLEROZA KRVNIH ŽILA MOZGA



Ateroskleroza krvnih žila mozga bolest je Ijudi poodmakle dobi. U pojedinim obiteljima bolest se javlja u mlađoj dobi. Uzrok bolesti je nepoznat. Pri nastanku bolesti važnu ulogu imaju razna trovanja alkoholom, kavom, duhanom i sl. Krvne žile mozga postaju neelastične i krute, a zbog manje propustljivosti mozak se slabije opskrb-Ijuje krvlju. Zbog nedovoljne ishrane mozak u cijelosti postaje manjim, a pojedini njegovi dijelovi propadaju. Bolest se razvija postupno, što traje godinama. Ovisno o tome koji je dio mozga jače zahvaćen, javljaju se određene živčane smetnje. Bolesnici se tuže na glavobolju, šumove u ušima, brzo zamaranje, vrtoglavicu i sl. Bolesnik je manje sposoban za umni i fizički rad. Postaje ravnodušnim, a pamćenje mu postupno slabi. Pojavljuje se nesanica koju bolesnici podnose veoma teško. Noću ne mogu zaspati, a po danu se osjećaju pospanima, umornima, zbog čega nerijetko zadrijemaju. Tjelesne tegobe popraćene su strahom. Novije događaje teže pamte, dok one iz duboke prošlosti zadržavaju u dobrom pamćenju. Kao popratna posljedica bolesti može nastupiti uzetost pojedinih dijelova tijela, udova, a može nastupiti i moždana kap. Prepoznatljivi znaci bolesti su ukočenost mi{i}a, drhtanje ruku ili glave u mimom stanju te hod sitnim koracima. Bolest se pogoršava na mahove, da bi nakon pogoršanja stanje godinama bilo bez promjena.
Liječenje
Sastav čaja (1):
40 g bijele imele
30 g listova i cvjetova nevena
30 g korijena iđirota
30 g stabljike i korijena pirevine
20 g vrbove kore
20 g stabljike odoljena
20 g matičnjaka (veće količine listova)
20 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro dodati 5 žlica meda, promiješati i staviti na umjerenu vatru da provri i kuha 1/2 minute. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. Dnevno popiti 5 dcl — svakih 3 sata po 1 dcl. Prije nego se pije, čaju dodati nekoliko kapi svježeg limunovog soka.
Vremenski liječenje traje 3 mjeseca. Uz to potrebno je uskladiti ishranu: hrana mora biti što raznovrsnija, s većim količinama voća i povrća. Sto više uzimati crvenog luka, kako u raznim jelima tako i svježeg. Isključiti iz jelovnika jela s roštilja, konzervirane prerađevine, suhomesnate proizvode i sve masnoće životinjskog porijekla. Šećer i sol uzimati u najmanjoj mogućoj mjeri. Piti sokove od svježeg voća s vodom i bez šećera. Ne uzimati cigarete i alkohol. Izbjegavati svaki teži psihički i fizički napor. Što više šetati se na čistom zraku.
Sas/av čaja (2):
50 g listova i cvjetova kantarije muške
50 g listova i cvjetova kantarije ženske
40 g listova divlje nane
40 g listova i cvjetova mažurana
30 g hrastove kore
20 g usitnjenog korijena srčanika
Pripremanje i primjena čaja:
Ćaj se priprema na isti način kao i prethodni, s time što se dnev-no pije 4 dcl, svakih 2 sata po 1/2 dcl.
Sto više izbjegavati sve masnoće. Uputno je šetati se i lagano raditi na čistom zraku. Kloniti se jakog sunca i zagušljivih prostorija. Izbjegavati sve jake mirise.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:43 sati.