Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

BOLESTI ŽIVČANOG SISTEMA




Tri glavna dijela živčanog sistema su mozak, hrptenjača i živci. lako su ti dijelovi strogo ograničeni, fnnkcionalno su tako usko povezani da bolest jednoga organa povlači za soborn i druge organe. Mozak je sjedište razuma, volje i osjećaja te predstavlja središte svih tjelesnih funkcija.
Zivčani se sistem dijeli na centralni i periferni. Centralni živčani sistem sastoji se od velikoga i malog mozga, produžene kičmene moždine te njihovih tvorbi. Periferni se sastoji od dijela koji je podvrgnut našoj volji i vegetativnog ili autonomnog živčanog sistema koji nije pod utjecajem naše volje.
Centralni živčani sistem prima s periferije utiske iz naše okoline pomoću perifemih osjetnih živaca, prerađuje ih i »odgovara« na njih motornim živcima prema perifernim. Centralni živčani sistem nalazi se u posebnom koštanom oklopu što ga sačinjavaju lubanja i kralješci. Obavijen je trim ovojnicama: mekom, paučinastom i tvrdom. Uz to je okružen moždanom tekućinom.
Mozak dijelimo na veliki mozak, međumozak, mali mozak i produženu leđnu moždinu. Veliki mozak sastoji se od dviju polutki. Produžena moždina nastavak je leđne moždine prema mozgu. U njoj se nalaze veoma važni centri: za gutanje, žvakanje, lučenje sline, kašljanje, pokretanje jezika, za rad srca, za disanje, i dr. Područje centra za disanje naziva se čvorom života jer ako se ozlijedi, pre-staje disanje i nastupa smrt.
Svaka strana velikog mozga sastoji se od mnoštva moždanih vijuga. Veliki mozak građen je od bijele i sive tvari. Siva se nalazi na površini moždanih vijuga, i zovemo je moždanom korom. Bijela se tvar nalazi ispod moždane kore i građena je od izdanaka živčanih stanica raznih dijelova živčanog sistema. Snopove tih izdanaka zovemo moždanim putovima jer njima putuju živčani poticaji iz središta prema periferiji i obrnuto. Kora velikog mozga najsavršenija je tvorba žive tvari jer je u njoj središte razuma i svih drugih duhovnih događanja. U kori velikog mozga nalaze se središta za pojedine radnje i osjete.
Kičmena moždina nalazi se u cijevi hrptenjače i lebdi u moždanoj tekućini kojirn je, uz koštani obruč, zaštićena od vanjskih potresa. Valjkastog je oblika i spušta se sve do drugog, odnosno trećeg pršljena slabina. 1 ona je izgrađena od bijele i sive tvari. Siva tvar nalazi se oko središta, a bijela je tvar okružuje. Siva je izgrađena od nakupina živčanih stanica kojih izdanci odlaze u periferne živce i prema mozgu. Bijela je tvar izgrađena od izdanaka živčanih stanica moždane kore, leđne moždine i nakupina živčanih stanica. U leđnoj kičmenoj moždini nalaze se i neki centri vegetativnog živčanog sistema, na primjer, centri za pražnjenje crijeva, za mokraćne organe i sl.
Zivci su dio živčanog sistema koji prenose živčane poticaje. Građeni su u obliku snopića od bijelih ili sivih vlakanaca — na-stavaka živčanih stanica. Razlikujemo moždane i perifeme živce. Moždanih ima 12 pari i oni izlaze izravno iz mozga u glavu i vrat. Druge dijelove tijela opskrbljuju periferni živci što izlaze iz pojedinih dijelova kičmene moždine. Iz leđne moždine ukupno izlazi 31 par živaca (za lijevu i desnu stranu tijela).
Zivci, da se poslužimo suvremenim izrazom, šalju informacije iz središta u periferiju i obrnuto. Motoma vlakna potiču iz centra u mišiće tijela, a osjetna živčana vlakna prenose poticaje iz raznih organa u leđnu moždinu i mozak.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:42 sati.