Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

DRHTANJE (FASCIKULACIJE, FIBRILACIJE)


To je bolesno stanje koje se očituje u određenim dijelovima tijela u vidu jačeg ili slabijeg ritmičkog mišićnog trzanja, tj. u bržim ili sporijim pokretima. Drhtanje rnože nestati kako za vrijeme rnirovanja tako i za hotimičnih kretnji. Ono se javlja i u zdravih Ijudi posebice za jakih hladnoća, ili pak kao posljedica umora nakon teških tereta, ili iz duševnih razloga.
Neprekidno i nehotično drhtanje znak je živčane bolesti. Ono se sastoji od više ili manje ritmičkih pokreta oko jedne osovine, a nastaje zbog izmjeničnih stezanja i opuštanja jedne skupine mišića. Uglavnom se javlja na rukama, nogama, glavi, zatim spuštenim vjeđama, na donjoj vilici i jeziku.
Izvjesnim slučajevima ne može se utvrditi uzročnik. Takvi slučajevi pojavljuju se u mladosti i mogu trajati cijeli životni vijek.
Taj se oblik bolesti teško liječi, ali nije opasan jer osim drhtanja ne postoje drugi znakovi oboljenja živčanog sistema. Osobitost drhtanja je u tome što prestaju u snu.
Liječenje
Razlikujemo postupak za mlađe i starije osobe. Razlika je u sastojcima mješavine trava koje služe za pripremanje osnovnog čaja.
Sastav čaja za mlađe osobe:
30 g listova rnatičnjaka
30 g cvjetova gloga
30 g cvjetova Ijubice mirisne
30 g stabljike plućnjaka
20 g korijena odoljena
10 g listova Ijubice mirisne
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode staviti preko noći 5 g mješavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i kuhati 1/2 minute. Kad se čaj ohladi, pretočiti ga u bocu. Gorak čaj pije se 3 puta dnevno po 1/2 dcl prije i poslije jela, a preostali dio zasladiti medom od kadulje ili vrijeska i piti umjesto vode.
Sastav čaja za starije osobe:
40 g listova (starijih) masline
40 g stabljike majčine dušice
40 g stabljike kantarije muške
30 g listova i cvjetova Ijubice mirisne
20 g vrbove kore
20 g stabljike komorača
20 g cvjetova zovine
20 g hrastove kore
Caj se priprema na isti način kao za inlađe osobe. Za vrijeme liječenja iz jelovnika izbaciti svinjetinu i govedinu, kao i masnoće životinjskog porijekla, zatim žestoka alkoholna pića. Umjesto vode, katkad piti lagani čaj (2 1/2 g na 1 litru proključale vode) od vrbove kore s jednogodišnjih grančica.
Izbjegavati nagle pokrete i psihičke napetosti, zatim, osobe koje se ne podnosi. Sto više šetati se na čistom zraku. Ako mogućnosti dopuštaju, slobodno vrijeme provoditi u planini ili uz rijeku.



Post je objavljen 16.04.2012. u 10:26 sati.