Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

MOŽDANA KAP (APOPLEKSIJA)


Moždana kap je veoma ozbiljna, a nerijetko i smrtonosna bolest. Nastupa kao posljedica ateroskleroze, bolesti krvnih žila mozga, visokog krvnog tlaka, šećeme bolesti i drugih uzroka.
Moždana kap bolest je starijih Ijudi, ali se javlja i u mlađih osoba sklonih povišenom krvnom tlaku. Bolest pogađa više muškarce nego žene. Ako je moždana kap posljedica krvarenja u mozgu, onda joj uglavnom prethode: uzimanje velikih količina alkoholnih pića, sunčanica, jaka uzbuđenja, tjelesni napor, jaki kašalj, napinjanje pri vršenju nužde, i sl. Začepljenje krvnih žila mozga može nastati polagano ili naglo, a posljedica je moždana kap. Zbog krvarenja u mozgu bolesnik gubi svijest, glava i oči obično su okrenuti prema mjestu krvarenja, a disanje je nepravilno. Bolesnik ne mokri, a stolica odlazi nehotično. Kad čovjeka pogodi moždana kap, on se ruši kao pokošen. Gubi svijest, a kad mu se povrati, uzeta mu je polovica tijela. Kadšto moždana kap nastupa postupno. Isprva bolesnik osjeća tmce u polovici tijela, a nakon izvjesnog vremena osjeća smetnje u pokretljivosti toga dijela tijela, teško hoda, vuče uzetu nogu i sl. Ukoliko su zahvaćeni centri za govor, bolesnik
nemože govoriti ili govori teško i nerazumljivo.
Liječenje
Bolesnika treba odmah poleći, a pod glavu staviti mu jastuk. Bolesnik mora mirno ležati. Ako je pri svijesti, potrebno je piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl hladnog čaja od mješavine jednakih količina arnike i celera. Caj se priprema tako da se u 1/2 litre proključale vode stavi 2 do 3 g mješavine trava, ohladi poklopljeno i pije gorak.
Ako se radi o zastarjeloj bolesti, o oduzetosti pojedinih dijelova tijela, teškom izgovoru, zaplitanju jezika, bolesnik treba da pije svaki sat vremena po 1/2 dcl čaja od slijedećih trava:
20 g žila koprive
20 g konjogriza
20 g cvjetova lipe
20 g listova bokvice ženske
20 g listova mirisne Ijubice
20 g iglica ariša
Pripremanje čaja:
\J 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine irava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Nakon što se ohladi, čaj pretočiti u bocu. Ako bolesnik ne boluje od šećerne bolesti, čaj može piti zaslađen medom.
Hranu pripremati isključivo na biljnom ulju bez zapržavanja. Jesti što više voće i povrće. Raditi lagane vježbe.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:23 sati.