Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

NESANICA

NESANICA


Kao što sama riječ govori, radi se o bolesti koja se očituje pomanjkanjem ili isključenjem spavanja; te čestim ili preranim buđenjem. Doduše, kratak san je prisutan, ali je nemiran i površan, ispunjen teškim i neugodnim snovima. Bolesnik teško zaspi, a rano se budi, a osim toga, osjeća kako ga steže u prsima.
Najučestaliji uzročnici nesanice su: blaži duševni poremećaji, neuroze, razna osjećajna stanja, kao što su strah, žalost, radost, tuga i sl., razne bolesti živčanog sistema — upala mozga, upala moždanih ovojnica, tumor, zatim, trovanja olovom, alkoholom, nikotinom i sl. Nesanicu mogu izazvati veliki fizički i psihički napori.
Liječenje
Za liječenje nesanice postoji nekoliko korisnih receptura te je stoga uputno da bolesnik ispita svaku po desetak dana. Bolesnik će zadržati i primjenjivati onu recepturu koja mu najviše koristi.
Prva receptura: pripremati umjeren čaj od mješavine jednakih količina matičnjaka, kantarije muške i listova kupine. Caj zasladiti medom i piti natašte i prije spavanja po 1/2 dcl. Istoga čaja popiti u toku dana još 3 dcl, također medom zaslađenog, s rnalo svježega limunova soka.
Druga receptura: dnevno popiti 4 dcl limunade koja se priprema na slijedeći način: u maniu staklenku staviti 3 1/2 dcl prokuhane i ohlađene vode, 4 jušne žlice meda, svježi sok od 1 limuna i 2 grančice ružinarina. Sastojke smiješati i ostaviti preko noći. Limunada se pije drugi dan. Osim toga, ujutro natašte i uvečer prije odlaska na počinak, pojesti kocku šećera natopljenu svježim limunovim sokom, a nakon toga popiti po 1/2 dcl umjereno skuhanog čaja od cvjetova gloga.
Treća receptura:
Sastav čaja:
20 g kantarije muške i ženske
20 g cvjetova zovine
20 g listova i cvjetova lazarkinje
20 g cvjetova kamilice
10 g stabljike morača
10 g listova kupine
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1/2 minute. Nakon što se ohladi, čaj procijediti i dodati 4 jušne žlice meda i 1 jušnu žlicu svježeg limunovog soka. U jednakim vremenskim razmacima, dnevno popiti 9 dcl čaja, s time da se prije spavanja popije 1 dcl.
Bez obzira na recepturu koju će bolesnik koristiti, uz to je potrebno ispirati čmar hladnom vodom: ujutro, prije spavanja i nakon svake isvršene nužde. Osiin toga, nekoliko puta dnevno tekućinom jednakih količina vode i octa namočiti ruke i tabane.
Za vrijeme liječenja, zabranjeno je uzimati alkohol, duhan, crnu kavu.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:22 sati.