Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

PARKINSONOVA BOLEST




Ovu kroničnu moždanu bolest prvi je opisao James Parkinson po kojemu je i dobila ime. Uzrok bolesti je nepoznat, dok se nasljedno pojavljuje u malom broju slučajeva. Bolest se pojavljuje uglavnom između 40. i 60. godine života. Kad bolest nastupi, dolazi do promjena u određenim dijelovima sive tvari mozga, ali se promjene mogu zapaziti i na drugim dijelovima živčanog sistema. Najvažniji znak bolesti je drhtanje koje u početku zahvaća samo jednu stranu, uglavnom ruku. Kasnije se drhtanje proširuje na obje strane tijela, ruke, usne, vilice, glavu i noge. Ruke najjače drhte. Drugi važan znak bolesti je ukočenost koja je jednolično zahvatila mišiće i udove. Pri gibanju bolesnik drhti veoma malo ili uopće ne drhti. Kasnije bolesnik gubi sposobnost da zakorači, tapka na mjestu prije nego što pođe. Bolest se razvija postupno. U razvijenom stupnju javljaju se duševne promjene kao što je potištenost. U višoj fazi bolesnik je nepokretan zbog toga što su mu ukočeni mišići i zglobovi.
Liječenje
Odmah odbaciti cigarete, alkohol, suhomesnate proizvode i sve konzervirane prerađevine (mesne, voćne, povrtne) i sl. Obustaviti bilo koji fizički ili umni rad, kao i sve obaveze. Izbjegavati društvene skupove, a vrijeme provoditi što više na čistom zraku, po mogućnosti uz rijeku ili more.
Dnevno 3 puta prije i poslije jela piti po 1 dcl umjerenog čaja od mješavine trava:
20 g vrbove kore
20 g cvjetova i listova vrijeska
20 g cvjetova cmog tma
20 g crne smrekove bobe 20 g cvjetova kunice 20 g korijena čička
Pripi'emarije čaja:
U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati 1 minutu. Ohladiti poklopljeno i pretočiti u bocu.
Umjesto vode piti umjereno pripremljen čaj od mješavine jednakih količina samljevene koštunice šipurike i maslinovih listuva.
Hranu pripremati sa što manje soli i raskuhanu. Izbaciti biber, mljevenu papriku i masnoće životinjskog porijekla.
Dnevno jesti 3 puta po 2 do 3 naribane jabuke s korom, a zaslađeno s malo meda. Ukoliko se radi o bolesniku koji ujedno boluje od šećerne bolesti — jabuke zasladiti šečerom za dijabetičare (asu-grin i sl.)
Bolesnika kupati u uvarku od trina. Nakon kupanja, brzo ga umotati u plahte i posušiti, a zatim poleći u toplu postelju.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:17 sati.