Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UPALA MOZGA

UPALA MOZGA

Upala mozga također je zarazna bolest koju uzrokuju virusi i bakterije. Bolest se javlja u toku dječjih zaraznih bolesti: ospica, kozica i zaušnjaka, kadšto i gripe, posebice u teških oblika tih zaraza.
Bolest počinje povišenom temperaturom, glavoboljom, bezvoljnošću i poremećajem svijesti. Gdjekad dolazi do nesanice, a u pojedinim slučajevima pojavljuje se pospanost. Bolesnik štuca, zijeva, vidi dvostruke slike. Isto tako, nastupaju smetnje sluha, govora, ravnoteže, mlitavih kretnji rukama i nogama, kao i do pojava pa-davice. Pojavljuju se nemiri, uzbuđenost, žalost i strah. Svijest je u bolesnika veoma promjenljiva. Ukoliko se bolest ne liječi u početku, u djetinjstvu dolazi do trajnih oštećenja nnozga. Kao posljedice javljaju se duševna zaostalost, padavica i sl.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g cvjetova kunice
30 g stabljike odoljena
30 g korijena iđirota
30 g stabljike broćike žute
30 g stabljike majorana
30 g plodova šipurike
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i u 1 litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 g mješavine. Namočiti preko noći. Ujutro se mješavini doda 6 žlica meda, zatim se stavi na tihu vatru i kuha 1 minutu. Ohladi se poklopljeno. Čaju se doda sok iz 1 limuna. Procijediti u bocu i držati na tamnom mjestu. Piti dnevno 6 dcl, svakih 1/2 sata po 1/2 dcl.
Uz taj osnovni lijek uzimati nesladak, hladan kompot od divljeg voća. Dnevno popiti 2 dcl kisela mlijeka sa sitno stučenim bijelim lukom i malo soli.
Jesti svježu hranu sa što više vitarnina, manje slanu i pripremIjenu isključivo na biljnom ulju, bez zapržavanja.
Zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol i kavu te jesti konzervirane prerađevine.
Kao osnovni lijek rnože poslužiti i čaj pripremljen od Ijekovitih biljaka:
20 g listova matičnjaka
20 g stabljike majčine dušice
20 g ive trave
20 g kore ive vrbe
20 g puzave pirevine
20 g stabljike piskavice
Čaj se pije i koristi kao prethodni. Umjesto kompota od divljeg voća može se uzimati čaj od istih trava. Čaju se dodaje malo svježeg limunova soka. (Čaj se ne daje bolesnicima koji su u nesvijesti.)


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:12 sati.