Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UPALA ŽIVCA (POLINEURITIS)

UPALA ŽIVCA (POLINEURITIS)

Bolest se pojavljuje uglavnom nakon preboljelih zaraznih bolesti, kao što su difterija, gripa, ospice, te nakon trovanja živom, alkoho lom i olovom. Isto tako može se pojaviti uz šećemu bolest te kao posljedica nedostatka vitamina u tijelu (avitarninoza) i poremećaja u mijeni tvari. Teži oblik te bolesti javlja se kao posljedica nedostatka vitamina B. Postoje neke upale živaca kojima uzrok nije poznat.
Upala živca javlja se uglavnom uz jaku bol uzduž oboljelog živca. Uz to se pojavljuju slabost, mlohavost i smanjenje obujma mišića, zatim se smanjuje osjetljivost, nastaju promjene na koži, a refleksi ili slabe ili potpuno nestaju. S navedenim znacima bolesti češće su pogođene noge, dok su kadšto pogođeni drugi udovi. Promjene na koži oćituju se u tome što koža postaje glatka i sjajna, otečena i plavkasta. Kod upale živca redovito je prisutna bol, a zahvaćeni udovi često trnu, peku i »odrvene«.
Bolest se razvija naglo, no ponekad se pojavljuje nakon duljeg vremena. Postoje blaži oblici oboljenja, ali i teški, što mogu dovesti do teške invalidnosti.
Liječenje
Sastav čaja:
30 g korijena puzave pirevine
30 g cvjetova nevena
30 g stabljike prilipa
30 g hrastove kore
30 g cvjetova zovine
30 g cvjetova gloga
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova odoljena
Priprcmanje i primjena čafa:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno na tihoj vatri 1 minutu. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu te dodati svježega limunovog soka. Dnevno popiti 8 dcl čaja, s time da se svaki sat vremena pije po 1/2 dcl.
Uz taj čaj 2 puta dnevno pojesti po 100 g naribane mrkve zaslađene medom ili šećerom. Umjesto vode piti tekućinu od kompota što se priprema od suhog divljeg voća (oskoruša, brekinja, divljih jabuka ili krušaka); u nedostatku divljeg voća možete koristiti kompot od dunja, jabuka ili krušaka.
Jesti što raznovrsniju hranu, a iz jelovnika izbaciti zaprške, pečenje, suhomesnate proizvode i sve konzervirane prerađevine. Odbaciti alkohol i duhan. Jesti što više bijeloga i crvenog luka.
Preporučuju se lagane šetnje na čistom zraku. Tko je u prilici, najbolje je liječiti se na planini kozjim ili ovčjirn mlijekom.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:09 sati.