Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UZETOST ŽIVCA LICA (PARALIZA N. FACIJALIS)

UZETOST ŽIVCA LICA (PARALIZA N. FACIJALIS)

Uzetost živca lica uvijek se pojavljuje u jednostranom i potpunom obliku, tj. uzeta je cijela polovica lica. Ona je tako nepokretna da bolesnik ne može nabrati čelo, podići vjeđu, razvući usnicu i zatvoriti oko. Cest je slučaj da bolesnik pojačano čuje na oboljeloj strani i to mu pričinja znatne srnetnje. Bolesnik ne može puhati i zviždati, a pri smijanju ili plaču, oduzeta strana potpuno je nepomična. Žvakanje je također otežano te se pri tome u prostoru između vilice i obraza skuplja hrana. Ako se bolest ispravno liječi, prolazi uglavnom za nekoliko tjedana. No u izvjesnim slučajevima ostaje lagana ukočenost dijela lica koji je bio oduzet.
Liječenje
Sastav čaja (1):
40 g listova i cvjetova matičnjaka
40 g stabljike bijele gorčice
30 g listova i cvjetova kunice
30 g Hstova muške i ženske bokvice
20 g cvjetova gloga
10 g cvjetova cmoga tma
10 g imele bijele
Sastav čaja (2):
30 g korijena iđirota
30 g listova pitome nane
30 g stabljike timijana
30 g stabljike preslice
30 g konjogriza
20 g listova pelina
20 g cvjetova i listova kunice
Pripremanje i primfena čaja:
Kuhati i piti čaj od jedne od navedenih mješavina trava, a zbog otežana zatvaranja usne šupljine koristiti se slamčicom, ili plastičnom cjevčicom kako bi bolesnik lakše uzimao čaj.
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno namočiti preko noći. Ujutro dodati 6 jušnih žlica domaćeg vrcanog meda i staviti na laganu vatru da poklopljeno kuha 1 1/2 minutu. Ohladiti poklopljeno i procijediti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima piti po 1/2 dcl napitka, s time da se sva količina od 1 litre popije u toku dana.
Jesti mlaku hranu, pripremljenu na ulju sa što više zeleni. Uz obroke jesti što više crvenoga luka (glavice), a poslije jela jesti što više voća i piti voćne sokove.


Post je objavljen 16.04.2012. u 10:09 sati.