Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Planirate li (i kada) uvesti naknadu za korištenje plastičnih vrećica?

Na t-portalu objavljen je interview s ministricom zaštite okoliša i prirode Mirelom Holy gdje se je najviše pitanja odnosilo na novi Zakon o otpadu.

Hrvatska će uskoro dobiti novi Zakon o otpadu kojim se uvode brojne novosti, prije svega njegovo razvrstavanje na mjestu nastanka, ali i stvaranje centara za gospodarenje otpadom. Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode najavljene su u izmjene modela otkupa ambalažnog otpada te davanje u koncesiju ugostiteljskih i turističkih sadržaja u nacionalnim parkovima. Sve su to bile ključne teme za interview s ministricom zaštite okoliša i prirode, Mirelom Holy

Intervju možete pročitati na sljedećem LINKU.

Ali, ono što je meni kao autoru ovog bloga posebno zapelo za oko jeste pitanje:


Planirate li (i kada) uvesti naknadu za korištenje plastičnih vrećica?

Da. Paralelno sa Zakonom o otpadu. Više neće biti dopušteno besplatno dijeljenje vrećica u trgovinama i na tržnicama.



Osobno smatram da uvođenje naknade na plastične vrećice (nije definirano na koje - na sve plastične vrećice, samo na jednokratne) je ekološki i ekonomski štetna populističko-politička odluka koja niti će smanjiti otpad, niti će povećati recikliranje, povećati će naše svakodnevne troškove i usmjeriti će potrošače na korištenje drugih vrećica koje su skuplje, koje troše više energije i prirodnih resursa za svoju proizvodnju, koje više zagađuju i tijekom cijelog svog životnog ciklusa ostavljaju nepovoljniji trag u okolišu te koje se pretežito uvoze jer nemamo vlastitu proizvodnju pa se tu pogoduje uvoznicima i krupnom kapitalu što će za posljedicu imati smanjivanje broja radnih mjesta u Hrvatskoj.

Stoga, planiram potaknuti Vas čitatelje ovog bloga, stručnjake, znanstvenike, zainteresirane, pa i širu javnost da reagiraju na ovakvu ničim potkrepljenu odluku, na neki način potaknuti javnu raspravu. S tom željom, potreban mi je i Vaš stav kao čitatelja ovog bloga, pa sam s lijeve strane postavio anketu s jednostavnim pitanjem i četiri ponuđena odgovora:

Plastične vrećice treba:
1. Zabraniti
2. Oporezivati
3. Organizirati prikupljanje i recikliranje
4. Ne poduzimati ništa


Pozivam vas da u svojim komentarima obrazložite svoje mišljenje (naravno, možete to učiniti anonimno), a rezultati ove ankete i Vaši komentari biti će osnova daljnjeg reagiranja u odnosu na ovu odluku Ministarstva zaštite okoliša i prirode.



Post je objavljen 14.04.2012. u 02:04 sati.