Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Kako se biciklom vozi po Beču

Pred desetak dana sam opširnije izložio svoj prijedlog usmjeravanja biciklističkog prometa u gradu u manje prometne ulice kao realne i ne preskupe varijante rješavanja tog problema bez forsiranja gradnje biciklističkih staza (koje su, naravno, dobro došle, no koštaju, a i nije moguće napraviti ih svugdje gdje bi trebale). Tom prilikom sam spomenuo da se na taj način pitanje bciiklističkog prometa rješavalo u mnogim gradovima u drugim zemljama ... i danas vam želim zorno pokazati kako to izgleda u Beču. Naime, krajem 90-tih godina, u doba kada je nastala karta čiji isječak vam pokazujem, Beč je bio otprilike na sličnom stupnju razvoja biciklističkog prometa kao sada Zagreb - biciklisti su tek počeli osvajati grad.

Njihov "Sindikat biciklista", koji se u stvari baš tako zove, ""ARbeitsGemeinschaft Umweltfreundlicher Stadtverkehr", skraćeno "ARGUS" (osnovan je još 1979. godine) načinio je odličnu biciklističku kartu grada na kojoj su zelenom bojom označene biciklističke staze, a crvenom preporučeni biciklistički smjerovi kroz ulice (bez biciklističkih staza) koji su označeni putokazima, no većinom ne i signalizacijom na kolniku.

A sad pogledajte kako to izgleda na karti:


Dio biciklističke karte Beča u izdanju udruge "Argus".

Kao što možete vidjeti, crvenih linija je neizmjerno više nego zelenih, biciklističke staze su se gradile tek uz najvažnije prometne pravce (Ringstrasse, Guertel, Donaukanal) odnosno kroz zelene pojaseve (park Prater, obala Dunava), sav ostali promet se odvijao kolnikom zajedno sa ostalim sudionicima u prometu, no u velikoj većini slučajeva kroz manje prometne ulice - i to je upravo ono što i ja predlažem za Zagreb!

Naravno, stanje u Beču se umnogome promijenilo od 90-tih godina, sve je više biciklističkih staza u gradu ... no, težište je i dalje na odvijanju prometa pravcima odmaknutim od glavnih prometnica (najčešće paralelnim sa njima), što zbog praktičnosti, što zbog ugodnije vožnje bez previše buke i smrada.

Za kraj još pokoja riječ o udruzi "Argus" ... ne znam koliko ima članova, no ima vrlo dobro organiziranu web stranicu na kojoj možete naći gotovo sve što vas zanima, a vezano je uz bicikl. Kao zanimljivost ističem vijesti o redovnom mjesečnom okupljanju biciklista na Schwarzenbergplatzu u Beču, svaki mjesec pod drugim motom (u travnju je to "Obucimo se poput povrća" wink), ali i vijest o uvođenju deset novih željezničkih vagona za prijevoz bicikala na najopterećenijim pravcima, uz rijeke Dunav, Muru, Enns i Inn te prema Neusiedler jezeru ... eh, kada ćemo mi takvo što dočekati ...!
Post je objavljen 14.04.2012. u 10:28 sati.