Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

KONAČNO RJEŠENJE POVRATA ZEMLJE U LUKAMA?!

U nedjelju u 19 sati u Domu kulture u Krvavcu će se održati skup vlasnika zemlje na predjelu "Luke" između Krvavca i Komina, a koja je oduzeta prije 50-ak godina, ali i na papiru vraćena prije par godina. O toj problematici se već pisalo prije par mjeseci na ovom blogu, pa se valja samo ukratko podsjetiti.

Zemlje u "Lukama" je od njihovih vlasnika (mahom Krvavčana, Kominjana, Kuljana i Opuzenaca) oduzeo tadašnji "PIK Neretva" uz obrazloženje da se ista oduzima za potrebe poljoprivredne škole. No stvarna namjera je bila formiranje velikih poljoprivrednih površina za taj kombinat, što nije mogao biti razlog za zakonito oduzimanje.

Kako su iza 2000-te godine počela stizati prva rješenja Ureda države uprave kojima se oduzeto zemljište vraća vlasnicima u postupku denacionalizacije, vlasnici su se poradovali da će moći ući u posjed zemlje, no međe na terenu su bile uništene, probijeni novi kanali, putevi, infrastruktura....
Sve državne institucije su se ograđivale i govorile da uvođenje u posjed nije njihov problem i svega nekolicina ljudi je ušla u posjed svoje zemlje, često plaćajući nemale iznose geodetima i odvjetnicima da srede svoje stanje.

Kako "Luke" spadaju pod k.o. Opuzen, a u tijeku je formiranje nove k.o. Opuzen u kojem postupku se uopće nije mislilo na obespravljene ljude, pa im se nije omogućilo valjano rješenje problema, javila se inicijativa da se problem riješi masovnom nadiobom ili komasacijom - postupkom u kojem se okrupnjuje zemljište tako da npr. jedna osoba s više zemalja dobije jednu veću parcelu na jednom mjestu, umanjenu za postotak koji odlazi za potrebe kanala, puteva i infrastrukture.

Grad Opuzen je prije više od godinu dana obećao odraditi taj postupak sukladno Zakonu o komasaciji, ali je odugovlačio s rješenjem problema da bi se uvidjelo da od toga obećanja neće biti ništa i da je dragocjeno vrijeme izgubljeno.

Tu potom intervenira Općina Kula Norinska koja zajedno s Udrugom građana "Luke" iznalazi model riješenja problema i stvarnog povrata zemljišta u Lukama na principima komasacije te organizira javni skup u Krvavcu. Za dio građana za koje su se uspjele pribaviti adrese, Općina Kula Norinska je odaslala i pismene pozive, dok se za poziv ostalima odlučila obratiti putem medija, pa stoga prenosimo javni poziv za iste:

REPUBLIKA HRVATSKA
DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
OPĆINA KULA NORINSKA


VLASNICIMA ODUZETE ZEMLJE NA PREDJELU „LUKE“
- SVIMA –



Predmet: Poziv za javni skup vlasnika zemlje na predjelu „Luke“

Poštovani vlasnici zemlje na predjelu „Luke“,

Svima Vam je poznato što se proteklih desetljeća, ali i godina i mjeseci, događalo sa nepravedno oduzetom zemljom u „Lukama“. Zemlja je formalno vraćena, ali u posjed iste gotovo nitko nije ušao.

Za područje dijela doline Neretve, koje obuhvaća i „Luke“, u tijeku je izlaganje katastarske izmjere za k.o. Opuzen, a koje je obuhvatilo većim dijelom i „Luke“. U tom novom izlaganju, koje se planira završiti do kraja godine, „Luke“ nisu predviđene za uvođenje u posjed stvarnih vlasnika, odnosno stanje bi ostalo nesređeno.

Zbog toga je Općina Kula Norinska, uz inicijativu i suradnju Udruge građana „Luke“ te drugim pojedinicima, ali isključivo uz pristanak vlasnika, u ove zadnje trenutke kada se konačno rješenje moguće, odlučila pokušati riješiti problem privatnog zemljišta u „Lukama“.
Nakon konzultacija sa stručnjacima, jedino realno rješenje koje se nazire je zajednička nadioba zemlje po principima komasacije.

Pozivamo Vas stoga da neizostavno prisustvujete javnom skupu vlasnika zemlje na predjelu „Luke“ koji će se održati

dana 15. travnja 2012. godine (NEDJELJA) u 19.00 sati
U DOMU KULTURE U KRVAVCU


Na skupu će se razmotriti predloženo rješenje,a na istom će prisustvovati i stručnjaci iz pravnog i geodetskog područja koji će dati pojašnjenja predloženog rješenja.

MOLIMO DA OBAVEZNO PONESETE KOPIJU RJEŠENJA O POVRATU ZEMLJE KOJU ĆETE OSTAVITI ZA POTREBE RJEŠAVANJA POVRATA.

NAČELNIK

Nikola Krstičević

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 11.04.2012. u 19:26 sati.