Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/priroda-djeca-mi

Marketing

Nova facebook stranica i nova razmjena sjemenja

Naše malo gospodarstvo dobilo je konačno svoju pravu službenu stranicu na Facebooku :-)

OPG "A-Ž" na Facebooku

A danas imamo i novu razmjenu sjemenja u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku
Rimska bb u 18,00 sati

Evo jednog zgodnog tekstića sa portala Sisak info da se ne bi sami hvalili:

" Na inicijativu Udruge Gea iz Siska u srijedu, 11. travnja, u 18,00 h održava se u Sisku u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Rimskoj ulici bb razmjena sjemenja ili presadnica povrća, voća i cvijeća.

Razmjene sjemenja se pod pokroviteljstvom Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku (odjel u Capragu) održavaju već tri godine, a ove godine su članice Udruge Gea iz Siska po prvi puta proširile djelovanje i na druge gradove i sela, gdje god je postojalo interesa. Na širem području Siska bila je razmjena u Kratečkom i Komarevu, a održane su i razmjene u knjižnici u Novskoj i po pozivu gradonačelnika Belišća i u njihovom gradu. Odaziv i interes je sve veći i veći.

Bit ove inicijative je da ljudi koji se bave uzgojem biljaka (na veliko ili malo, potpuno je nebitno) - vrtlari, voćari, cvjećari donesu sjemenje ili presadnice iz svojih vrtova i razmjene ih s drugima. Sve je naravno besplatno, a jedina “obaveza” sudionika razmjene je da nakon što dobijete, pa potom, posijete, uzgojite i uberete plodove; dođete na neku buduću razmjenu i ovaj puta vi donesete sjeme koje ste sami uzgojili.
Na taj se način žele očuvati neke autohtone sorte, oživjeti neke gotovo zaboravljene sorte, čuvati bioraznolikost i širiti ekološka svijest te potaknuti ljude da obrađuju zapuštene komade zemlje kojih je
na žalost sve više i više.

Doprinos sudionika je u skladu s mogućnostima, možete donesti ili ne donesti prilog, ali bez obzira na to, slobodno se poslužite svim sjemenjem i sadnicama koje su drugi donesli.

Naglasak je naravno na očuvanju autohtonih sorata, ali dobrodošle su i druge biljke koje su s vremenom ušle u vrtove i prehranu; pa se tu nađe i bilje koje se koristi u makrobiotici, ljekovite vrste ili pak neke koje se koriste u kozmetičke svrhe.
Bitno da je prirodno i domaće."

Vidimo se wave

Post je objavljen 11.04.2012. u 13:58 sati.