Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Madman (1982)



Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Na ljetnom kampu za mlade, oko logorske vatra pričala se priča kako jedan čudovišni manijak živi u šumi i ako se njegovo ime dozove tri puta, on će se vratiti...naravno da je to netko napravio ne vjerujući u priču, te su jedan po jedan svi polako počeli nestajati u dubinama šume...

Image Hosted by ImageShack.us

U svim već poznatim manirama i obilježjima slasher filma dobili smo i film o jednom luđaku koji boravi u šumi, a koji je prije pobio cijelu svoju obitelj bez nekakvog većeg povoda, te se preko dobro nam poznatih žrtava, teenagera, pokušava izdovoljiti i napraviti što veći neodređeni broj žrtava...ovo je jedan od horrora gdje ubojica nije precizirao svoje potencijalne žrtve, niti im se zbog nečeg osvećuje, on je jednostavno tu i ne bira. Nisam siguran da mi se takav nasumičan koncept ustvari sviđa, ali kad pogledam malo bolje, scenarist dobije puno više prostora za svoje ideje, te nije ograničen sa detaljiziranim razvojem događaja. S te strane dobili smo poprilično slobodan i opušten film, puno zabavniji od slashera poput Prom Night, ali nažalost, puno slabije kvalitete. Zapravo najveća greška Madmana je ta što se u film jednostavno premalo uložilo. Ovdje možemo primjetiti dosta amaterizma oko opreme i efekata, dosta slabe glume i jefinitih scena, ali s druge strane možemo uživati uz brutalnog ubojicu (šteta što se ne baš često pojavljuje), nepretenciozan razvoj priče i mali broj bespotrebnih dijaloga. Baš sam nekako podijeljen oko ocjene, da mu dam prosjek ili trojku, ali u usporedbi sa Prom Nightom, s ovim sam se filmom više zabavio.

Image Hosted by ImageShack.us

Film počinje pričom oko logorske vatre, odličnim soundtrackom i pjesmom u kojoj se spominje Madman Marz, zatim se nakratko upoznajemo sa likovima, gdje nema pretjerivanja, već jedva da zapamtimo njihova imena. Likovi su sami po sebi neocijenjeni, jer njihova priča nije razrađena ni u jednom trenutku, oni su samo tu da budu zaklani. Glumci su opet druga priča i na njih jednostavno morate obratiti pažnju, jer dugo nisam vidio ovako ružne heroine i toliko antipatične protagoniste. Još dodatno potkrijepljeni lošom glumom, jedva čekaš da ih se Madman Marz riješi. Kad smo već kod njega, on je jako dobro napravljen. Iako se vidi da njegovu 'kožu' predstavljaju gumene rukavice i gumena maska, u većini scena dobro je prikriven sjenama ili vizualnim smetnjama, a oružje koje ga predstavlja je sjekira. Čak i po stilu oblačenja te po grotesknom izgledu podsjeća na novijeg ubojicu, Victora Crowleya iz popularnog serijala Hatchet. Ubojstva su poprilično zabavna, brzo prikazana i možda bi bila bolja da su malo manje jeftnije napravljena, tj. da se više potrudilo oko lažne krvi ili ostalih efekata. Još jedna mana je ta da film u nekim scenama presporo teče, neke se scene bespotrebno oduljuju.

Image Hosted by ImageShack.us

Iako sam tijekom gledanja uočio dosta toga krivog i dobrog, možemo reći da sam se dobro zabavio gledajući ovaj 80's slasherčić. Unatoč svojim slabostima, mislim da je Madman pokupio i dosta vrlina iz ranijih slashera i fino ih upakovao u tada originalnu priču.

Post je objavljen 19.04.2012. u 09:07 sati.