Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Prom Night (1980)



Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Na maturalnoj večeri maskirani ubojica napada teenagere koji su odgovorni za ubojstvo djevojčice šest godina prije...



Prom Night jedan je od brojnih klasičnih slashera iz te ere horror filmova, sa Jamie Lee Curtis u glavnoj ulozi, koju smo u to vrijeme imali prilike gledati u brojnim horror ostvarenjima, kao glavnu heroinu koja uvijek dočeka sretan kraj. Ovdje dijeli slavu sa Lesliem Nielsenom, slavnim komičarem i odličnim glumcem, kojemu je ovo jedna od manje poznatijih ozbiljnih uloga, a koji ovdje glumi ravnatelja Hammonda. Prom Night je svakako jedan od poznatijih filmova iz tog doba, nisam baš siguran na čemu se zasnivala njegova popularnost, ali mogu reći da je sve što ovdje vidite, zapravo sve što ste već negdje vidjeli, čak i manje od toga. S obzirom da sam toliko toga čuo pozitivnoga o filmu, mogu reći da sam se pošteno razočarao. Maturalna večer mi nije ponudila ništa osim dosade, mlakih ubojstava, iritantnih likova i prespore radnje...uz nekoliko pohvala i dobrih momenata, nisam mogao ovom filmu dati trojku, čisto iz poštovanja prema ostalim slasherima koji su puno anonimniji, a bolji su od ovog prosječnog djelca.



Da odmah spomenem najveću manu ovog filma...to je, složit ćete se sa mnom, pretjerano oduživanje radnje...da vam predočim to, u prvih sat vremena filma se apsolutno ništa ne događa, prvih 10 min bude zanimljivo kao uvod, a ovo sve između slobodno se može zaboraviti, jer to bespotrebno upoznavanje likova služi samo za razvijanje nekakvog dramskog žanra, ali nikako ne horrora, pogotovo ne slashera, gdje će oni svi ionako biti ubijeni. Bila bi možda malo bolja stvar da su likovi simpatični ili zanimljivi, ali ovdje nailazimo samo na iritantne i nimalo atraktivne teenagere za koje sam jedva čekao da ih se ubojica riješi.
Ubojica mi je sam po sebi nezanimljiv, iskreno nisam znao tko je on sve do kraja filma, što je pozitivna stvar, ali njegov outfit i ubojstva nažalost nisu interesantna. Drago mi je što su napravili realnog čovjeka, znači i on je kao i svoje žrtve ranjiv, sklon pogreškama (kojih ima možda i previše) i normalnih proporcija. Zadnjih pola sata filma možemo uzeti kao revolt na prvi, nezanimljivi dio filma, jer se pri kraju zapravo događa akcija koja se ustvari trebala postepeno odrađivati tokom cijelog filma...stvarno ne razumijem zašto nisu malo racionalnije poslagali određene događaje.



Ovo je samo jedan sažet osobni prikaz nezadovoljstva ovog filma, koji je btw na kino blagajnama zaradio 14 puta više od novca uloženog za snimanje, a prema kojem se 2008. napravio i remake, koji je, kako sam čuo, triput gori od ovog filma. Ne znam kako će tek onda to izgledati, ali mi prije toga još ostaje za pogledati i drugi, pa čak i treći dio ovog filma...jako sam se razočarao.

Post je objavljen 12.04.2012. u 14:07 sati.