Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

KLIMAKTERIJ

KLIMAKTERIJ

Prelazno je i kritično doba u životu žene, a nastaje između 45. i 50. godine života. U tom razdoblju žena prestaje biti plodna zbog toga što funkcija jajnika popušta. Najprije jajašca u jajnicima prestaju sazrijevati, zatim, menstruacije postaju nepravilne, tj. pojavIjuju se u nepravilnim vremenskim razmacima. Prerani klimakterij nastupa u 40. godini. (I u muškaraca postoji »klimakterij«, samo što su smetnje obično manje izražene.)
Najznačajniji znak klimakterija je prestanak menstruacije. Ona gotovo nikada ne izostane odjedanput. Uglavnom se krvarenja javIjaju u nepravilnim vremenskim razmacima u trajanju od nekoliko mjeseci, i više. lako većina žena klimakterij proživljava bez smetnji, u nekih su smetnje veoma prisutne. One dolaze iz duševnog doživljaja vlastita starenja. Smetnje se očituju u valovima topline koji napadaju tijelo, zatim u naviranju krvi u lice j vrat, šumovima u ušima, omaglicama, lupanjima srca, podrhtavanjem ruku i nogu, ili pak noge i ruke poplave i sl. Kadšto se pojavljuje jaka nervoza, duševna napetost, zaboravnost, razdražljivost, pomanjkanje koncentracije, gubitak samopouzdanja, osjećaj vlastite suvišnosti, nesanica i glavobolja. Uz to nastaju promjene na tijelu. Zene su sklone debljanju, pojačanoj dlakavosti, neurednoj stolici, zatvoru stolice i neodređenim bolovima. Da bi lakše prebrodile kritično doba, preporučujemo čaj od Ijekovitih biljaka:
40 g matičnjaka
40 g vrijeska
40 g zlatice s kamena
40 g vrbove kore
40 g korijena iđirota
40 g listova kupine
5 g listova ružmarina
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smijesati (ili zdrobiti) i u 1 litru proključale vode stavili 2 1/2 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 20 sekundi. Dodati 5 žlica meda, jako promiješati i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj procijediti i uliti u bocu. Piti s malo svježeg limunova soka.
Dnevno popiti svu količinu od 1 litre, posebno kad se osjeti val topline.
Umjesto toga čaja može se koristiti slijedeći napitak: u 3 dcl prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 1 jušnu žlicu meda, sok iz polovice limuna i 20 listića ružmarina. Poklopiti okruglom kriškom limuna (da pliva po površini). Ujutro listiće izbaciti, krišku limuna iscijediti, promiješati i piti svaki sat u gutljajima.


Post je objavljen 09.04.2012. u 09:45 sati.