Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

ODIJEVANJE

ODIJEVANJE

Prije svega, vremenske prilike uvjetuju način odijevanja Ijudi. Prilagođavanje u odijevanju neophodno je kako bi Ijudi lakše podnosili vrućinu i hladnoću bez štete po svoje zdravlje.
U normalnim prilikama koža vodi brigu o ravnoteži tjelesne topline. Neposrednom djelatnošću žlijezda znojnica postiže se jednolična tjelesna toplina. Taj se proces prekida samo u groznici, kada nastupa visoka temperatura. Zbog toga odjeća ispunjava svoju svrhu ako za vrijeme vrućina olakšava, a za hladnoća otežava gubitak tjelesne topline.
Zimi nosimo deblju i tamniju odjeću s više pora ispunjenih zrakorn, dok Ijeti nosimo laganu odjeću svjetlijih boja i poroznu, koja nas štiti od velikih vrućina, sunca i sparine. Isto tako, zimi nosimo jaču i topliju obuću, a Ijeti lakšu, platnenu i šupljikavu. Donje rublje i čarape nosimo radi lakšeg održavanja čistoće.
Čest je slučaj da odjeća i obuća ne odgovaraju higijenskim potrebama organizma. Idući u korak s modom, često se nosi pretijesna odjeća čime se onemogućava normalna cirkulacija krvi, što može imati dalekosežne posljedice. Preširoka odjeća rnože uzrokovati, primjerice, na poslu nezgodne posljedice. Cipele s visokom petorn, uskim vrhom uzrokuju deformaciju stopala, stvaraju žuIjeve, ometaju pravilno hodanje i pravilno držanje tijela, te iskrivIjuju kralješnicu.
Zbog navedenih razloga, ndjeći i obući valja posvetiti odgovarajuću pažnju imajući u vidu higijenske uvjete i praktične potrebe, a ne modne hirove.


Post je objavljen 09.04.2012. u 09:43 sati.