Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

MATIČNJAK

MATIČNJAK — melissa officinalis (Ovo je jako dobar caj protiv grceva u zelucu)
Prilog u bojl XV, sl. 2
Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matič-nik, melisa, pitoma metvica, pčelinja Ijubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, rojevnica.
Opis biljke: matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cin. Listovi su nasuprotni. s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvjetovi su bijeli ili bijeložuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gomjih listova. Matičnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Okus mu je aromatičan.
Vrijeme cvatnje: od kraja lipnja do kraja kolovoza. Stanište: raste u vrtovima gdje se uzgaja kao kultuma biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko naselja, uz ograde, živice, a gdjegdje i u šumi.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se sabiru listovi prije nego što procvjetaju, a cijela biljka s vršikama i listovima za vrijeme cvatnje. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne smije se čuvati u limenim posudama.
Ljekovito djelovanje: matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv.
Matičnjak se preporučuje u liječenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, ospbito onih koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crijevima, proljeva i želučanih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, kroničnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Osobito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Caj od matičnjaka zaslađen neobično povoljno djeluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću. Od matičnjaka priprema se rnelisašpirit koji služi za masažu ili se pije razrijeđen s vodom, pri čemu osvježava i otklanja tjelesni i duševni umor.



Post je objavljen 09.04.2012. u 09:33 sati.