Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Razlika između press iskaznice i akreditacije

Ljudi često press iskaznice miješaju sa akreditacijama. Iako na prvi pogled slične, to su dvije potpuno različite stvari.

Press iskaznica nije ništa drugo nego svojevrsna identifikacijska isprava kojom se dokazuje da je neka osoba novinar ili fotoreporter, odnosno da je član neke (novinske ili foto) agencije. Ponekad i vanjski suradnici ("freelanceri") mogu također imati press iskaznice. Uglavnom, svaka press iskaznica na sebi najčešće sadrži ime i prezime, sliku, te naziv agencije za koju osoba radi. Ponekad tu još znaju biti i podaci poput datuma rođenja, roka valjanosti isl...

Akreditacija je pak svojevrsna "dozvola" da neka osoba s fotoaparatom na nekom događaju smije snimati, ili pak dok snima, da smije biti na mjestu gdje je "običnoj publici" inače zabranjen pristup. (npr. u posebnoj "press loži", uz sam sportski teren na utakmicama, između pozornice i "fan-pita" na koncertima i slično). Za razliku od press iskaznice, na akreditacijama najčešće piše samo "press", "snimatelj" ili slično i ime događaja za koji akreditacija vrijedi. I tu ponekad znaju biti navedeni osobni podaci na koga glasi akreditacija, ali to je više iznimka nego pravilo.

Press iskaznice izdaju novinske i fotoreporterske agencije gotovo isključivo svojim članovima, dok akreditacije izdaju organizatori pojedinih događaja, bilo novinarima (onima koji imaju press iskaznice), bilo svakome sa malo većim fotoaparatom koji akreditaciju zatraži.

Na neke događaje mogu ući samo nosioci press iskaznica. Na druge događaje pak može ući samo onaj tko ima akreditaciju, bez obzira bio on "press fotograf" ili ne. Na neke događaje mogu ući svi, no oni koji imaju press iskaznicu ili od organizatora zatraže akreditaciju imaju određene povlastice, a ponekad možda i obaveze (npr. ustupanje određenog broja slika organizatoru isl.)...

Post je objavljen 11.04.2012. u 03:52 sati.