Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrovo-polje

Marketing

Uskrsna čestitka šibenskoga biskupa Ante Ivasa



Draga braćo i sestre u Uskrslom Gospodinu!
Vjerujemo da je Uskrs veličanstveni Događaj koga je Bog izveo u Isusu Kristu, Sinu svojemu, našem Gospodinu i Učitelju, koji je „radi nas ljudi i radi našega spasenja postao čovjekom".
Vjerujemo Pismima da se Uskrs dogodio u Jeruzalemu, nakon zemaljskog života, kojim je Isus „prošao svijetom čineći dobro". Vjerujemo da se uskrsni događaj dogodio nakon Isusove smrti na križu. Da se dogodio u grobu u koji je bio pokopan, na koji je bio navaljen veliki grobni kamen, koji je bio zapečaćen carskim pečatom, a nad njim je stražu čuvala četa rimskih vojnike, najmoćnije „globalne" sile svijeta.

Vjerujemo da je Uskrs događaj nad svim događajima ljudske povijesti, kojim je Isus, Božjom odlukom i snagom, pobijedio smrt i „stvorio" novi život za novoga čovjeka i novo čovječanstvo. Da je uskrsnim događajem započela nova povijest, novi svjetski poredak: „Kraljevstvo je Božje među vama!" „Gdje je smrti pobjeda tvoja, gdje je smrti žalac tvoj? U Kristu nadmoćno pobjeđujemo!"

Vjerujemo da uskrsni događaj, kako onoga jutra, tako i danas, ne prestaje zbunjivati i uzbuđivati ljude i svijet: I učenike i protivnike, vlasti, suce i sile, mudrace i farizeje.., vjernike i nevjernike, (ateiste i agnostike). Jedni su prestrašeni i zbunjeni, ali naziru i nadaju se uskrsnoj novosti: „uskrsnu kako je rekao!" Drugi su prestrašeni i zbunjeni pred tom novošću. Plaćaju novcem i podmićuju vojnike i stražu i pokreću svu moguću propagandu da sve to s Isusom, proglasi iluzijom i prevarom. I da za sve to optuže apostole i vjernike.

Vjerujemo da je Isusu bilo stalo potvrditi Istinu Uskrsnog događaja. Zato se pokazao Mariji nad praznim grobom. I Tomi je pokazao svoje ruke, noge i srce probodeno, i pozvao ga da „ne bude nevjeran, nego vjeran". Učinio je da ga razočarani prepoznaju u „lomljenju kruha" u Emausu. Htio je da povjeruju da će On po uskrsnom događaju biti sa svojima u njegovoj Crkvi i sa svim ljudima „u sve dane do svršetka svijeta". Ohrabrio ih je da se ne boje nikoga, da ustraju. „Tko ustraje do konca, spasite će se!"

Vjerujemo da je Uskrsli poslao, i da danas šalje svoje učenike da „idu po svem svijetu, da propovijedaju Evanđelje Uskrsnuća. Vjerujemo da smo i mi po svetom krštenju postali dionici tog uskrsnog događaja. Da smo pozvani živjeti uskrsnu novost „života u izobilju", u zajednici svoje Crkve, u svojim obiteljima i narodu. Vjerujemo da s Kristom uskrslim možemo graditi bolji i sretan svijet. Ne na iluzijama i prevarama, koje silom kapitala i oružja žele uspostaviti svjetski poredak za interese „velike i moćne manjine" koja gospodari nad većinom malih, koji im u pokornosti i poniženju služe. Nego, na novoj zapovijedi: „ljubite jedni druge, kao što sam ja vas ljubio!"

Sretan vam Uskrs, dragi vjernici naše šibenske Crkve-biskupije, sestre i braćo u Uskrslom Pobjedniku Kristu Isusu. Čestitam vam, jer vjerujete, jer se ne bojite, jer se ne date zastrašiti ni obeshrabriti. Čestitam Vam, jer se ničim ne date potplatiti, pokolebati ni zavesti. Jer ne želite biti izdajice, ni lažni svjedoci, ni nepravedni suci… Jer ne želite prezreti Kristovu Istinu, Put i Život… Jer ne želite zanijekati ni razapinjati svoga Boga i Učitelja, ni probadati kopljem njegovo srce, ni srce njegove i naše majke Gospe Marije. Čestitam vam jer vjerujete da u njegovom srcu ima mjesta za sve ljude i sve narode.

Čestitam vam Uskrs, jer se svim zlim silama i rastućoj propagandi nasuprot, oko Isusa živoga u njegovoj Crkvi okupljate. Čestitam vam, jer vjerujem da se sa Uskrslim Gospodinom trudite opraštati i ljubiti. Čestitam vam, jer unatoč svih ljudskih slabosti, snagom njegova Duha, ustrajete na čvrstim temeljima Božje Riječi i nepromjenjivim naravnim Božjim zakonima, graditi bolji svijet, u zajedništvu, solidarnosti i nesebičnoj suradnji sa svim ljudima dobre volje.

U vjeri u Uskrsloga, od srca vam želim i kličem: Sretan vam Uskrs, aleluja!

Vaš brat u Uskrslom Isusu, biskup + Ante



Post je objavljen 09.04.2012. u 00:19 sati.