Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojakreativnost961

Marketing

BITI DOSTOJAN VELIKOG PETKA









Smatram se vjernicom, barem donekle jer pokušavam prakticirati vjeru, na mnoge načine, a ne samo farbanjem jaja i kupovinom Uskršnjih sitnica, recimo to tako. I onda, zaključujem kako je današnji dan odista, poseban, Veliki, i ima možda jednaku važnost kao i Uskrs. Jer da nije bilo Velikog petka ne bi osvanuo ni treći dan nakon Isusove smrti, Uskrs, otajstvo Uskršnjeg dana.

A Isus je baš na današnji dan, zbog ljudskih grijeha, zbog naših grijeha koje je na sebe preuzeo, bio razapet na križu, proživljavao strašnu muku, trpio užarenu krunu oko glave. Izrugivali su mu se, neprijatelji, prvocirali, nazivajući ga lažnim kraljem, no Isus je točno znao za koga proživljava Dan svoje muke, za koga trpi Križ, znao je da bez muke i težine života, ne može osvanuti ni radost, sunce, pobjeda života nad smrću, oslobađanje okova grijeha. I bio je na Golgoti, na neki način sam, a opet i ne jer s Njime u mislima bio je njegov narod, njegovi učenici, njegovo stado...I kad nakon muke koju je dostojno trpio, umire i biva položen u grob, Isus , zahvaljujući jakosti duha, vjere, trpljenja, padanja pod Križ, ustaje iz groba, treći dan, na radost svijeta i onih koji su ga voljeli i poštivali, a na čuđenje i žalost, neprijatelja..

No, tu se jasno može vidjeti pobjeda dobrote nad zlim, pobjeda prijateljstva i ljubavi nad mržnjom. Zato, budimo danas, a pogotovo mi, koji sebe smatramo vjernicima, dostojni, u mislima s Isusom u Njegovoj kalvariji, molimo se u tišini za Njega i njegovu dušu, da bismo u nedjelju zajedno slavili Isusovu veliku i znakovitu pobjedu.

Post je objavljen 06.04.2012. u 11:38 sati.