Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Burning (1981)

Image Hosted by ImageShack.us

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Voditelj i čuvar kampa za djecu izgorio je zbog neslane šale koju su mu djeca smjestili. Pet godina poslije, pušten je iz bolnice i vraća se u obližnji kamp gdje se planira osvetiti kamperima za zlo koje su mu nanjeli...

Image Hosted by ImageShack.us

Već dosta vremena želim pogledati ovaj film, pogotovo zbog toga što sam čuo samo pozitivna mišljenja o njemu. Bilo je i nekih ružnih komentara da je ovaj film zapravo nastao na šemu Friday the 13th koji je izašao godinu prije, no međutim nekolicina njih zna da je planiranje ovog filma počelo par godina prije, ali se zbog raznih komplikacija tijekom snimanja i ostalih nezgoda odgodilo njegovo prikazivanje. The Burning je tipičan slasher film; idealan za premijernu recenziju ovog mjeseca slashera na mome blogu, gdje vidimo obilje teenagera, manijakalnog ubojicu, ljetni kamp i njegov planirani osvetnički pohod te koljačina na sve strane. Osobno se čudim kako film nije iznjedrio više nastavaka, u ono doba to je s takvim filmovima bilo popularno, te da zbog okolnosti zarade nisu promijenili kraj filma...no, možda je ovako i bolje. The Burning je ostao, iako manje poznat, i dalje jedan od boljih filmova s ovakvom tematikom, sa određenom dozom jeze i napetosti, ponešto mana, ali svakako sa jednom prepoznatljivom i dobro upotrebljenom pričom. Jedan od rijetkih slashera koji nisu uništeni sa nepotrebnim gomilanjem suvišnih nastavaka.

Image Hosted by ImageShack.us

Lokacija filma je standardna, negdje kod jezera smjestio se ljetni kamp pun teenagera koji su naravno podijeljeni na veoma poznate osobine, kvalitete i karaktere, pa se zbog njihovih propusta, odlazaka iz grupe ili sličnih radnji događaju nesreće ili kolektivna ubojstva, a koja naravno ubojici idu u prilog. Gluma stvarno nije loša, dosta se možemo uživjeti u tijek okolnosti i u dijaloge likova, a zapravo jedna od rijetkih mana bi bila ta što su se neke scene ipak malo odužile, tj. neka iščekivanja akcijskih scena su oduzele ponekad previše minuta, za što uopće nije bilo potrebno toliko trajanje neke scene. Druga i po meni posljednja mana je ta što su neki prebrzi pokreti kamere oduzeli čar nekih ubojstava, koja su po meni vizualno mogla izgledati puno ljepše napravljena. Idejno, mislim da su jako zanimljiva i mislim da iz toga doba nisam vidio brutalnija i hladnokrvnija ubojstva, sigurno ih ima, ali ovdje je to napravljeno i popraćeno sa dobrom glazbom koja još dodatno pospješuje samu scenu. Ubojica Cropsy je stvarno brutalan, brutalnog izgleda i koristi domišljato oruđe za ubijanje, a to su vrtne škare, po čemu je on kasnije postao i prepoznatljiv...šteta što se zbog događanja na kraju filma nećemo moći više susretati sa Cropsyem, ali tko zna? Kako su Ameri počeli sa remakeovima, sigurno ćemo ga susresti u nekoj dobroj ili izglednije lošoj verziji. Raspored priče i same radnje je također jako dobar, drago mi je što nema monotonije u razvijanju komunikacije, a nemamo ni toliko pretjerivanja sa nekim nerealnim scenama, da se pronaći, ali ništa zamjetno.

Image Hosted by ImageShack.us

Konačno sam pogledao i ovaj slasher i mislim da je vrlo dobar, kao što sam i očekivao da će biti. Cropsy me kao antagonist stvarno ugodno iznenadio i unatoč tome što bi nastavci mogli pokvariti original, žao mi je što ga nismo još negdje susreli, makar možemo naći puno sličnih referenci na njegov lik. Burning je jedan brutalan, napet i povrh svega zabavan horror film.

Post je objavljen 04.04.2012. u 13:46 sati.