Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Feral is not dead...



...na sreću, samo je promijenio ime, sad se zove Novosti, dolazi redovito na kioske svaki tjedan, u cijelosti je dostupan na netu, i u njemu piše velik dio nekadašnjih Feralovaca (npr. Viktor Ivančić, Bojan Munjin, Boris Rašeta, Ivica Đikić, Igor Lasić, Marinko Čulić, Srećko Pulig...) pojačani novim, ništa manje kvalitetnim novinarskim sanagama (Damir Radić, Nikola Bajto, Petar Glodić, Boris Postnikov, Saša Kosanović, Nenad Jovanović, Dario Grgić, itd).

Što je najvažnije, Novosti su zadržale beskompromisan feralovski drčni gard i kritičnost spram svih koji su kritiku svojim (ne)djelima zaslužili, a vrlo velik prostor posvećuju i temama iz sfere kulture.

Usto, što je u našem novinarstvu endemska rijetkost, međusobno polemiziranje novinara koji čine jezgru iste redakcije nije im strano (npr. upravo je aktualna polemika između Postnikova i Lasića oko poezije Damira Avdića).




No, ono što mene intrigira jest sljedeće : svojedobno, kad je ugasnuće Ferala bilo aktualno, mnogokoji pojedinac koji sebe voli smatrati intelektualcem, javno je suze prolijevao za Feralom - zašto danas ti isti intelektualci gromoglasno šute o postojanju novog Ferala?

Zašto Novosti ne doživljavaju javnu afirmaciju, pa čak i promociju, kakvu zaslužuju?

Jedan slobodni, istraživačkom novinarstvu orijentirani medij postoji, dostupan je na kioscima, a na netu ga se u cijelosti može čitati besplatno, kvalitetan je gotovo kao nekadašnji Feral, ali, kako mi se čini, nikome to nije pretjerano važno.
Iako su mnogima puna usta kritika spram žuticom inficiranih kioska, isl.
Netko ciničan mogao bi zaključiti kako su mnoge suze svojedobno javno prolivane nad Feralom bile lažne, kao što je štošta u nas lažno, kao što brojni naši tzv.intelektualci kad ih se javno nešto priupita (što je bio slučaj kad se Feral gasio) govore ono za što pretpostavljaju da se od njih očekuje da kažu, iako to zapravo iskreno ne misle.
Zašto?
Možda zato što im nepostojanje slobodnog medija zapravo odgovara, jer bi se takav medij jednoga dana mogao i njihovim (ne)djelima pozabaviti. No, ako se postojanje takvog medija prešuti, onda postoji mogućnost da, kad se njegovi novinari o tu personu očešu, to prođe nezamijećeno, pa njihova čast ostane neukaljana. A pozicije nepoljuljane...


Uglavnom, novi Feral besplatno je dostupan na linku : www.novossti.com , a arhiva njihovih tekstova otkrit će vam ozbiljnu obradu mnogokoje teme koju su ostali mediji u širokom luku zaobišli...





Post je objavljen 02.04.2012. u 04:20 sati.