Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DAN GRADA PAGA









Pag – grad sa višestoljetnom burnom ali u isto vrijeme i svijetlom prošlošću, grad koji je i u zadnjem Domovinskom ratu dao svoj ogroman doprinos u ostvarenju slobode sveukupnog hrvatskog puka, grad koji u svojim njedrima čuva kamena svjedočanstva svoga bivstvovanja, grad značajnih kulturno-povijesnih spomenika, umjetničkih djela naših predaka, grad riznica hrvatske kulturne baštine, koju treba još temeljitije obraditi i zaštititi, nije još do danas dobio odgovarajuće mjesto u našoj pisanoj povijesti.

Bez obzira na sve iznesene činjenice grad Pag je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na jadranskoj obali i samim time najvredniji je spomenik naše prošlosti, i za razliku od drugih dalmatinskih gradova, čeka svoju znastvenu valorizaciju. Zadnje desetljeće se nešto intezivnije radi na tome, zahvaljujući i ovogodišnjem laureatu: "Matici Hrvatskoj – ogranak Pag", koja pokreće razne akcije u tom smjeru. Najsrdačnije im čestitam na dobivenoj nagradi, nagradi - "Grada Paga".
Bela IV je priznanjem od 30. ožujka 1244. grad Pag proglasio slobodnim kraljevskim gradom. Osam stoljeća kasnije pažani proglašavaju to priznanje kao Dan svojega grada. Povijesna je činjenica da je tim činom grad Pag dobio pravo na vlastitu upravu, ali je isto tako i činjenica da je Pag imao to i prije Bele IV, ali da je često tu Upravu i gubio. Mogu se onda upitati, dali je samo poradi tog priznanja višestoljetni grad Pag uzeo taj datum za svoj dan?

Dali uistinu grad Pag treba taj dan obilježavati kao svoj dan ili smo učinili još jednu nepravdu Gradu koji je među rijetkim gradovim na našem kontinentu, koji ima svoj "krsni list", svojom Poveljom o utemeljenju 18. svibnja 1443.

Desetljeće nakon 500 obljetnice grada Paga, 18. svibnja 1953. godine, revnošću i ljubavlju za svoj grad, paški gradonačelnik Mate Portada daje profesoru Mati Suiću tadašnjem direktoru Arheološkog muzeja u Zadru, da napiše povijesni prikaz grada Paga kroz stoljeća, kako bi se sa povješću i ostalim događanjima u gradu Pagu, u prvom redu upoznalo stanovništvo Paga i svi ostali koji se za njega zanimaju ili ga posjećuju. Tim činom data je smjernica koji bi se dan trebao slaviti kao Dan grada Paga.

Uvodnim postom ovoga bloga napisao sam tekst o povijesti i njenom značenju. Zadržavati se sada na tome i citirati povjesničare u njihovoj nakani čija je tvrdnja ispravnija odvelo bi me daleko i zadirao bih u njihov posao. Na nama je svima samo da se sjetimo povijesti i da je štujemo.
Svima paškinjama i pažanima, te stanovnicima Grada Paga upućujem iskrene čestitke i najbolje želje za daljnji uspjeh grada na svim razinama.

Post je objavljen 29.03.2012. u 23:24 sati.