Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEDIJI : SEMINAR LEGAL LEAKS


Reinhard Wessel: PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA
OD 1989. UPISANO U USTAVE
SVIH ISTOČNO EUROPSKIH ZEMALJA

U Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu održana je 28.3. javna panel rasprava na temu „ Tajno dostavljene i pravno dostupne informacije i medijske slobode“ u organizaciji “Transparency Internacional Hrvatska, i njihovih partnera Konrad Adenauer Stiftung iz Njemačke, Access Info Europe iz Španjolske, te Network for Reporting on Eastern Europe iz Berlina.
Ta je panel rasprava održana u okviru seminara Legal Leaks, koji će se za 60- ak novinara iz zemalja Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine održati 29. i 30.3 u Zagrebu.
„ Pravo javnosti na pristup informacijama povezano je uz pravo slobode na izražavanje, a tu ulaze informacije javne vlasti, civilnih udruga i svih ostalih koje u demokratskim društvima trebaju biti odgovorni. Treba promovirati istraživačko novinarstvo koje će pomoći u borbi protiv korupcije „ – rekla je u kratkom uvodnom obraćanju Helen Derbishire, izvršna direktorica Accec Info Europe iz Madrida.
Reinhard Wessel izvršni direktor Zaklade Konrad – Adenauer Stiftung u Zagrebu istakao je da se Zaklada fokusira na slobodno i neovisno novinarstvo, sa zadaćom da se osnaži uloga medija kako bi se ispravno razvilo medijsko društvo u demokraciji. „Regionalni pristup je platforma za dijalog, da se bolje pojasni uloga medija i potreba građana u suvremenim demokracijama za informacijom, zato je potrebno baviti se sve težim pitanjima.Tko bi u stanju bio razvijati složene odnose, ako to ne bi činili novinari“ rekao je gospodin Wessel te istakao „Pravo na pristup informacijama je ljudsko građansko pravo i nakon 1989. to je pravo upisano u Ustave svih istočno europskih zemalja“.

Image and video hosting by TinyPic


Seminar je započeo s izlaganjima Borje Bergereche Sainz de los Terreros, dopisnik španjolskog lista ABC iz Londona, europski konzultant Vijeća za zaštitu novinara ( Committee to Protect Journalists – CPJ ) i autor knjige „ WikiLeaks Confidential“ koji je govorio o medijskim slobodama i pristupu informacijama nakon WikiLeaksa i Dušana Miljuša hrvatskog istraživačkog novinara koji je govorio o rizicima s kojima se suočavaju istraživački novinari na Balkanu, posebno oni koji istražuju organizirani kriminal i korupciju.

Rasprava je nastavljena s panel raspravom na temu otvorena vlast, medijske slobode uloga EU, OSSS-a o čemu je govorio Ilia Dohel, o UNESCO-u izlagala je međunarodna konzultantica za slobodu govora i pristup informacijama Rosario Soraide, bio je tu i Stefan Dolaf iz Nizozemske, te kao gost Davor Bernardić zastupnik u Skupštini grada Zagreba i predsjednik odbora za informatizaciju i medije.


Image and video hosting by TinyPic

s lijeva: Dušan Miljuš, Borja Bergareche Sainz de los Terreros, Gavin Sheridon i
Helen Darbishire

Fotografije: M.Zouhar Zec









Post je objavljen 29.03.2012. u 06:17 sati.