Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

Obavijest o smrti legende samoborskog vatrogastva Domin Vladimir st.

Tužna srca javljamo svim vatrogascima, prijateljima i znancima, da je naš član, otac, djed, prijatelj i Viši vatrogasni časnik I klase, Vladimir (Djuro) Domin St. preminuo 28. ožujka 2012. godine.

Domin Vladimir st.

Posljednji ispraćaj Domin Vladimira st. biti će 30. ožujka 2012. godine na Gradskom groblju u Samoboru u 15,30 sati.

Mole se svi vatrogasci koji dolaze da posljednji ispraćaj da dođu u 14,30 sati u Vatrogasni dom DVD-a Samobor, Stražnička 5

Vladimir (Djuro) Domin rođen je 25. kolovoza 1926. godine u Samoboru.

Svoj vatrogasni put najviše zahvaljuje svom ocu koji ga je usmjerio tako da usprkos svemu uvijek pomaže i djeluje kao vatrogasac, a ljubav prema vatrogastvu obitelji Domin potiče iz 1900. godine kada je Vladimirov djed postao članom DVD-a Samobor.

Na samo Florjanovo 4. svibnja 1942 postaje član DVD-a Samobor kao dječak od 14 godina.
• 1950. godine postaje član Upravnog odbora
• 1952. postaje ađutant
• 1954 postaje zamjenik zapovjednika u DVD-u i u tadašnjem Vatrogasnom savezu općine Samobor
• 1958. godine, po završetku vatrogasnih škola postaje zapovjednik DVD-a Samobor i Vatrogasnog saveza općine Samobor. Postaje članom raznih Republičkih komisija i obavlja druge dužnosti u vatrogastvu.
• 1964. godine preuzima dužnost zapovjednika profesionalne vatrogasne službe u Samoboru te je na tom mjestu ostao do umirovljenja 1994. godine.
• 1994. godine postaje Predsjednik DVD-a Samobor sve do 2009
• 1994. godine postaje Predsjednik VZG-a Samobor
• 2005. godine postaje Počasni doživotni zapovjednik i predsjednik VZG-a - do tada aktivni predsjednik VZG-a
• 2010. godine postaje Počasni predsjednik DVD-a Samobor

Nakon umirovljenja 1994. godine njegov rad ne prestaje. I dalje dobrovoljno obavlja mnoge funkcije u vatrogastvu, Predsjednik je DVD-a Samobor i Vatrogasne zajednice Grada Samobora, prvi je Predsjednik i jedan od glavnih osnivača Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, član je Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, član je Suda časti pri Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. U vatrogastvu ima najviši čin, Viši vatrogasni časnik I klase.

Po raspadu bivše države postaje članom Izvršnog odbora Društva ratnih veterana „Hrvatski domobran Ogranak Samobor“, zalaže se za osnivanje Bratovštine Sv. Florijana i Mihajla čiji je prvi predsjednik. Aktivan je na političkoj sceni kroz redove Hrvatske seljačke stranke. 1997. godine postaje član Gradskog vijeća Grada Samobora, a 2000. godine postaje član Gradskog poglavarstva Grada Samobora.

Nositelj je brojnih diploma, priznanja i medalja među kojima treba istaknuti Spomenicu Domovinskog rata i odličje Red hrvatskog trolista, mnoge su diplome iz Belgije, Čehoslovačke, Poljske, Rumunjske, Austrije a 2012. godine primio je i diplomu za 70 godišnji rad u vatrogastvu.

Iz knjige Samoborci u zrcalu od ravnog stakla, Stjepana Herceg:
„na sam Badnjak, mislim 1982., došla mi je gospođa s petogodišnjim dječačićem s kiticom cvijeća u ruci, bocom pića i poslije pozdrava kazuje sinu:“Ovaj ti je striček spasio život u zapaljenom automobilu kad ste stradali u prometnoj nezgodi. Tata je tada poginuo“. Svi koji smo se tada našli u uredu nismo mogli sakriti suze.
Za pomoć u nevolji mi smo predodređeni i činimo to sa zadovoljstvom. Nama to nikad teško ne pada pa ma bila noć, vjetar, zima ili voda. Kad su atmosferske neprilike najteže i uvjeti rada najteži, za nas vatrogasce tad ima najviše posla.
U nekim selima u Žumberku me zovu tatekom zbog mnogih dobročiniteljski dijela“.

Vladimir Domin jedan je od najzaslužnijih članova DVD-a Samobor za današnji vatrogasni dom u Stražničkoj 5. Bitke koje su se poslije II Svjetskog rata vodile s vlasti nisu bile male, te je DVD organizirao razne manifestacije, vrtne zabave, sakupljanja dobrovoljnih priloga kako bi se mogla naći neka gruda zemlje gdje bi bio Vatrogasni dom DVD-a Samobor. 1954. godine velikom zaslugom svih članova a ispred svega zaslugom Domin Vlade, DVD Samobor je kupio zemljište sa starim štagljem, godinama je uređivano da bi danas bio ponosan dom vatrogasaca DVD-a Samobor, VZG-a Samobor i JVP-a Samobor.

Dom Vlade Domina mali je vatrogasni muzej. Kacige, diplome i slična priznanja, osobni dnevnici gdje su upisane sve intervencije na kojima je Vlado sudjelovao samo su dio vatrogasne zbirke, jer najvažnije je ono što se u srcu nosi.

Odlazak Vladimira Vlade Domin, veliki je gubitak za vatrogasce Samobora, Zagrebačke županije, Hrvatske a i svih bivših republika Jugoslavije jer je ostavio neizbrisiv trag u vatrogasnom svijetu. Pokretač mnogih DVD-a samoborskog kraja, učitelj nekoliko generacija vatrogasaca u Samoboru, županiji i Hrvatskoj, te veliki dobročinitelj, i u punom smislu dobrovoljni vatrogasac!

Iza sebe je ostavio suprugu Anicu, sinove Vladimir i Jurica te kći Jadranku, dvije snahe, Marinu i Rajku, zeta Nenada, unuku Jelenu, te pet unuka Damir, Marko, Davor, Tomislav i Vladimir.

Svoju ljubav prema vatrogastvu i pomoći prema drugima u nevolji prenio je na mnoge, utro je put generacijama vatrogasaca a njegov put slijede sinovi Vladimira i Jurica, unuci Damir, Marko i Davor koji kroz razne funkcije u vatrogastvu slijede svog oca i djeda, nose ga u srcu kao uzora vrijednog svakog divljenja.

Mole se svi vatrogasci koji dolaze da posljednji ispraćaj da dođu u 14,30 sati u Vatrogasni dom DVD-a Samobor, Stražnička 5.

DVD Samobor


Post je objavljen 28.03.2012. u 11:59 sati.