Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Plastika je prevrijedna da bi se bacala

Prirodni plin i nafta sirovinska osnova su za brojne proizvode kojima se svakodnevno služimo, uključujući i plastiku.

Danas je plastika najvećim dijelom izrađena od klasičnih izvora - prirodni plin i nafta, a u stalnom je porastu plastika dobivena od sirovina na bio osnovi. I bez obzira na to, gledano s osnova sirovina i energije potrebne za izradu plastičnih predmeta, plastika je najčešće najpogodniji materijal u odnosu na druge materijale. Prvenstveno iz razloga što prerada plastike zahtijeva znatno manje energije za proizvodnju i preradu, zato što su plastični proizvodi lakši od proizvoda izrađenih od alternativnih materijala pa to omogućava proizvođačima dodatnu uštedu energije za transport svojih proizvoda do kupaca (bilo da su plastični proizvodi bilo da su plastična ambalaža za druge proizvode).

Najnovija istraživanja provedena u Europi, na više različitih tržišta, potvrđuju da korištenje plastike umjesto alternativnih materijala smanjuje potrošnju energije i smanjuje emisije stakleničkih plinova. Izraženo u brojkama, zamijeniti plastiku alternativnim materijalima dovelo bi do 57 %-tnog povećanja energije i 61 % povećanja emisija stakleničkih plinova. A ukoliko se plastika reciklira, usporedni podaci s alternativnim materijalom su još više povoljniji.

U Sjedinjenim američkim državama se oko 70 % plastike dobiva iz prirodnog plina, dok je u Europi taj postotak nešto niži, ali je pridobivanje plastike iz prirodnog plina na ova dva najrazvijenija tržišta većim dijelom iz plina, a manjim dijelom iz nafte.

Plastika je specifični materijal koji se vrlo lako, jednostavno i učinkovito reciklira, a od reciklirane plastike može se dobiti jednako kvalitetan proizvod kao i onaj od "čiste" plastike. S recikliranjem plastike značajno se štedi energija, koja se onda može iskoristiti za druge svrhe - u proizvodnji i preradi, za grijanje ili hlađenje naših domova. Na primjer, tijekom 2009. godine u Sjedinjenim Američkim Državama reciklirano je oko 2 miliona tona plastike što je donijelo uštedu energije dovoljnu da se cijelu godinu grije ili hladi 2,1 miliona američkih domaćinstava.

Pogledajte ovaj promotivni video klip o prednostima plastike:




Možemo zaključiti: plastika je prevrijedna da bi se bacala.


Izvor podataka: www.aboutbagit.com


Post je objavljen 21.03.2012. u 00:44 sati.