Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kada policajci ne vole fotografe i snimatelje

Policija već poslovično ne voli da ih se snima, što se može najbolje vidjeti na primjerima koji najčešće dolaze iz Amerike i Velike Britanije. Iako snimanje, pogotovo ako je na javnoj površini, samo po sebi nije ilegalna radnja, neki policajci ne vole biti snimani. Bilo da je to iz nekoh privatnih razloga, bilo iz razloga da ih se slučajno ne bi uhvatilo kako krše ovlasti i zakone. U nekim slučajevima se radi o krkanima kojima je fotoaparat ili kamera samo savršena izlika za treniranje strogoće i ispoljavanje agresije.

Štoviše, ponekad se ide čak toliko daleko da se, od strane raznih interesnih skupina, pokušavaju progurati i zakoni kojima se snimanje policije proglašava kazenim djelom u domeni neovlaštenog snimanja/prisluškivanja (SAD) ili čak i terorizma (VB), uz službene navode "da se time nastoji zaštiti policiju".

No treba li policiju štiti oveć i od "ugrožavanja pogledom", ili pak možda u nekim situacija ipak veća zaštita (u vidu foto i video dokaza) treba građanima kada dođe do ilegalnog policijskog postupanja, kršenja ovlasti i policijske brutalnosti ako do toga dođe?

Nedavno je u Las Vegasu jedan čovjek osvojio 100.000 dolara, ali ne na igrama na sreću, već kao odštetu zbog policijske brutalnosti. Dotični je sa svojeg posjeda snimao nekakvo policijsko postupanje, zbog čega su policajci, bez nekog pravog razloga, navalili na njega, te ga pretukli.

Vegas Cops Dish Out $100,000 Settlement To Videographer They Severely Beat

Također se nedavno dogodilo i to da je policija tlačila studenta novinarstva na zadatku, što je na kraju završilo njegovim uhićenjem.

Philly Cops Attack Photojournalism Student, Grind His Face To Pavement

Inače, jedan takav sličan slučaj, doduše puno manje ekstreman, nedavno je zabilježen kamerom i kod nas; jednoj osobi koja je snimala policijsko postupanje (legitimiranje), policajac je pokušao silom zbraniti snimanje.

Policija legitimira saksofonisticu

Post je objavljen 26.03.2012. u 00:00 sati.