Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/merjem

Marketing

Upoznaj Allaha

Allahova Lijepa Imena: Ko je Allah?

U svakoj diskusiji o Bozijim Imenima vazno je razumjeti da muslimani vjeruju u Jedinog Istinskog Boga, osim Koga drugog boga nema, Jedinog Tvorca, Jedinog Koji ima Vlast nad svime sto postoji, je postojalo ili ce ikad postojati. Musliman obozava istog Jedinog Boga Koga su obozavali svi
Poslanici.

Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni čas došao i kada je sinove svoje upitao: “Kome ćete se, poslije mene, klanjati?” – “Klanjaćemo se” – odgovorili su – “Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome, i mi se Njemu pokoravamo (u islamu)!” (Qur’an 2:133)

Poslanici islama ukljucuju iste poslanike kao i zidovska i krscanska tradicija; svi su oni dolazili svojim narodima sa istom porukom – da priznaju Jedinog Boga i ne obozavaju nikog mimo Njega. U svom izvornom obliku, judaizam i krscanstvo, kao i islam kakvog ga danas poznajemo (op.prev: u izvornom obliku koji je sacuvan do danas), su od Jedinog Istinskog Boga. Medjutim, islam objavljen Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi we sellem, je zavrsna Bozija Objava cijelom covjecanstvu. Nakon sto to shvatimo, postaje jednako vazno shvatiti da islam u potpunosti odbacuje svaku ideju o tome da bi Bog mogao imati nekog Sebi ravnog, partnera ili sudruga, ili da On postoji i u kakvoj kombinaciji sa ljudskim bicima ili zivotinjama, te time cini neko bozanstvo. Bog je Bog, Jedini:

Niko nije kao On! (Qur’an 42:11)

Muslimani vjeruju u Jednog Jedinstvenog, Svemilosnog Boga, jedinog Tvorca Univverzuma Koji sve odrzava, i zovu Ga Njegovim objavljenim Imenom – Allah. U doba masovne komunikacije i nezadrivog tehnoloskog razvoja, tesko da postoji ijedan covjek koji nije cuo tu rijec i razumio da ona cini dio sistema vjerovanja u islamu.
Ali javljaju se i neke zabune i ljudi se pitaju, Ko je Allah? Na arapskom, Allah znaci Jedini Istinski Bog vrijedan da Mu se potcini i da Ga se obozava. Arapi koji su jevreji i krscani po vjeroispovijesti, zovu Boga – Allah; i to je isti Jedini Istinski Bog iz Biblijskog odjeljka:

Cuj, Izraele! Jahve je Bog, Jahve je Jedan! (Peta Mojsijeva Knjiga, 6:4)

Slusaj, Izraele! Gospodar Bog vas, Gospodar je Jedini! (Marko, 12:29)

Rijec Bog se razlicito pise i izgovara u mnogim jezicima: Francuzi Ga zovu Dieu, Spanci Dios, a Kinezi Jedinog Boga zovu Šangdi. Bog
monoteistickih religija (judaizma, krscanstva i islama) je Jedan te isti Bog.

Razlike i zabune se javljaju zbog rijeci Bog; naime ta rijec ima mnozinu – bogovi, ili rod – pa se moze reci boginja. Sa arapskim jezikom to nije slucaj. Rijec Allah je sama za sebe, nema ni mnozine ni roda.
Koristenje zamjenice On ili Njega/Njemu, je cisto gramaticko i ni u kom smislu ne oznacava da je Allah odredjenog roda koji ljudska bica mogu pojmiti. Allah je Jedinstven i u Njegovom Imenu nema udjela nista cime se mogu opisati bozanstva. Njegovo je Ime nepromjenljivo. Allah nam Sam Sebe opisuje u Qur’anu:

Reci (Muhammede): On je Allah, Jedan (Jedini). Allah, Vjecni, Kome se svako obraca (Na arapskom: Es-Samed; Nezavisni Gospodar od Koga sve zavisi i Kome se sve obraca). Nije rodio i rodjen nije i Njemu niko ravan ni slican nije. (Qur’an, sura 112)

Musliman je onaj ko se potcini Bogu i ko nema nikakve sumnje u to da je On Jedan Jedini Tvorac. Musliman je zahvalan za sve blagodati i darove koje mu je Bog podario, on posmatra stvoreni svijet oko sebe i cuda Kosmosa. Musliman ostaje zadivljen dubinom okeana prefinjenoscu cvjetnih
latica. Medjutim, ovakvo vjerovanje nije jedino sto se zahtijeva od muslimana.

On takodje mora znati mimo svake sumnje da niko drugi osim Jedinog Boga nema pravo da bude obozavan. Bog nema sudruga, nema partnera, ni sinova ili kecri.

On je Bog – Allah. Cijeli Kosmos svjedoci Njegovu Jednocu. Zaista, kad razmisljamo o Univerzumu – od najmanjih zrnaca pijeska do najvecih planina, uvidjamo Boziju Velicanstvenost. Ovaj nepregledni svemir opstoji i tece prema preciznom sistemu, sve je tacno na svom odredjenom mjestu, stvoreno u pravilnim srazmjerama. Sunce izlazi i obasjava nas, cvijece cvjeta i zivot se radja iz sicusnih i bezivotnih kapljica sjemena. Bog je svakom dijelu u onome sto je stvorio, dao ono sto mu je potrebno, i uputio ga je u ono sto mu je najprimjerenije. Sve sto postoji treba Njega, a Njemu niko nije potreban. Svako stvorenje ima cilj, i ispunjavanje tog cilja priznaje i potvrdjuje prava Tvorca. Bog nas je u Qur’anu (51:56)
obavijestio da nas On nije stvorio ni sa kakvim drugim ciljem, osim da Ga upoznamo i obozavamo – i to je Njegovo pravo kod nas.

Prvi princip i fokus islama je ova vjera u Allaha i cijeli Qur’an je tome posvecen. Qur’an govori direktno o Allahu i Njegovom Bicu, Imenima, Atributima i Djelima. U Qur’anu se Allah spominje nekim od Svojih Lijepih Imena ili Atributa, 10062 puta. Bozije Najvece Ime je Allah.

Allah – drugog boga osim Njega nema – Najljepsa Imena ima. (Qur’an, 20:8)

Allah ima Najljepsa Imena i vi Ga zovite Njima, a klonite se onih koji iskrivljuju Njegova Imena – kako budu radili, tako ce biti kaznjeni!
(Qur’an, 7:180)

Musliman se podstice da se sjeca Allaha i da Mu uvijek bude zahvalan. Jedana lagahan, a koristan nacin da to ispuni, je da razmislja o Njegovim Lijepim Imenima i pokusa ih razumjeti. Putem tih Imena upoznajemo naseg Tvorca i ucimo se kako da Ga hvalimo, zahvaljujemo Mu i kako da Ga obozavamo, ucimo se da Ga dozivamo Njegovim Imenima koja imaju veze sa nasom potrebom zbog koje Ga dozivamo.

Kad je cinio dovu (molio se Allahu), Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: ”O Boze, trazim od Tebe obracajuci Ti se svakim Imenom kojim si Sebe nazvao, ili u Svojoj Knjizi objavio, ili ma koga od Svojih stvorenja naucio, ili u Svom tajnom Znanju za Sebe zadrzao…” (Ahmed)

Zato, Njegova Imena nisu ogranicena na ono sto nam je On objavio u Qur’anu ili sunnetu Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem.

Allah kaze u Qur’anu:

Ja Sam uistinu Allah, drugog boga (vrijednog obozavanja) osim Mene nema, zato se samo Meni klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek
nau mu bio! (Qur’an, 20:14)

Da bi obozavao Allaha, moras Ga poznavati. Covjek pobire stvarnu i vjecnu korist ovim znanjem. Ono povecava vjerovanje i dozvoljava srcu da postane privrzenozavoli. Najmocnijem, Najmudrijem, Najmilostivijem i Najpravednijem Allahu, i da Ga

Post je objavljen 19.03.2012. u 10:38 sati.