Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KLAPA "PERUŽINI" - DRUGI PUT









Portal "Radio-Pag" objavio je danas post, klapa "Peružini". Jednostavan naslov posta, potaknuo me, da se uz dužno poštovanje prema klapi "Peružini", osvrnem na njihov prošlogodišnji nastup na Festivalu klapske pjesme u Senju, koje je održan 15. srpnja 2011., gdje nastupaju klape s područja Hrvatskog Primorja i Istre.
Bio sam počašćen od strane dragog prijatelja dr.Miroslava Prpića, dogradonačelnika Grada Senja, da nazočim prvoj večeri spomenutog festivala. Nije poziv bio upućen zato što Miro zna koliko štujem svoj Grad, i zato što su tu večer grad Pag predstavljale dvije klape i to: ženska klapa "Peružini" i muška klapa "Jargola", nego poradi našeg prijateljstva i Mirove spoznaje koliko volim klapsku pjesmu. Premda moram priznati da se izuzetno dobro bilo osjećati pažaninom tu večer uz nazočnost brojnih Senjana i njihovih gostiju. Kada je voditelj programa, Branko Uvodić pozvao na scenu žensku klapu "Peružini" iz grada Paga, zatitralo je paško srce od ponosa.

Dvije riječi o samom festivalu. Tradicija klapskih susreta u Senju seže od 1973. godine, a festival se održava redovito od 1998. do današnjih dana. Glagoljaški i uskočki grad Senj, na spomenutoj tradiciji od tri desetljeća otvara svoja vrata brojnim promicateljima i zaljubljenicima klapske pjesme. Ulice i trgove ovog drevnog grada ispunjava klapska pjesma nastala i čuvana u srcima pučana, ribara i težaka. Znamo da žitelji hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Istre čuvaju i prenose to nasljedstvo svojih praotaca.

Kako je naslov bio namjenjen protagonisticama i učesnicama opisanog festivala, onda se moram sa nekoliko rečenica osvrnuti i na tekst i na njihov nastup, gledan iz "moga kantuna". Na portalu "Baš nas briga" sa nekoliko tekstova uzdizao sam klapu "Sol" i njihove nastupe, a nikada ni riječi nisam napisao o ženskoj klapi "Peružini". Istina da sam njihov prvi nastup poslušao na otkrivanju spomenika "Paškoj čipkarici", u njihovoj neposrednoj blizini, nisam mogao ocijeniti kako je to meni zazvučalo u uho, premda sam slušao dosta ženskih klapa. Na festivalu u Senju uz njihove dvije pjesme, osjetio sam jedan drugi duh klape, nego u Pagu i bilo je za osjetiti, ukoliko klapa želi nešto više, onda mora posegnuti za nekim tko će dati jedan novi pečat klapi.

Ovo što je klapa "Peružini" uradila dovođenjem gospodina Bojana Pogrmilovića za svojeg mentora, daje mi za misliti, da će ukoliko nastave putem kojim su krenule, biti im zagarantirani i drugi jači festivali klapske pjesme od ovoga senjskog. Gospodina Pogrmilovića pratim dugi niz godina, a od njega mi je najviše ostalo u sjećanju što sam ujedno i zabilježio, njegovo mišljenje o bardu klapskog pjevanja, sada pokojnog Ljube Stipišića-Delmate. Evo što kaže gospodin Pogrmilović: "osobnost Ljube Stipišića sadržana je u mnogo riječi: skladatelj, pjesnik, melograf, sakupljač narodnog blaga širokog spektra, slikar, dirigent, voditelj klapa, organizator, obrađivač, producent...i tko zna da li baš tim redom? Kao skladatelj i obrađivač vezan je gotovo isključivo za vokalno i dalmatinsko. Rukopis mu je sasvim osebujan, iako duboko povezan s klapskom i pučkom crkvenom tradicijom svoga kraja. Rezultat je uvijek dojam neobičan da kod Stipišića imate dojam da je arhaičniji od arhaičnog, izvorniji od izvornog i iskonskiji od iskonskog."

Drage moje peružinke od kojih, samo osobno poznajem Sanju Sabalić-Dobrijević i Dragicu Fabijanić, ako ovaj čovjek prenese dio svojih stvaralačkih temelja koji se očito oslanjaju na stvaralaštvo velikog šjor Ljube, onda nema bojazni da u dogledno vrijeme neću uživati u Vašim izvrsnim interperetacijama, upravo onako kako je kazala Vaša sopranistica, Sanja Buljanović: postavom, fuzijom koju proizvodite, odabirom pjesama i najvažnije Vašom interpretacijom i prikazanim emocijama. Neovisno o dilemama i onim paškim "je ali", intonativnom čvrstinom i voklanom disciplinom koju posjedujete, vjerujem da ćete biti dostojne predstavnice klapske pjesme , pa i na onom njjačem festivalu klapske pjesme u Omišu.
U to ime želim Vam svako dobro u očekivanju jednog dobrog nosača zvuka.




Post je objavljen 16.03.2012. u 18:03 sati.