Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

Potrebna je temeljita javna rasprava o školstvu



NOVO U OBRAZOVANJU


Danas, 14. ožujka 2012., u hotelu Central u Bjelovaru, održana je promocija nove knjige od prof.dr. Vladimira Strugara; "Znanje, obrazovani standardi, kurikulum". Knjiga sadrži teoretsko-kritički pristup u obrazovanoj politici u Hrvatskoj. Između ostaloga ona govori o novim iskustvima hrvatskog obrazovanog sustava. Na tribini su gostovali prof.dr. Nikša Nikola Šoljan, sa filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, te prof.dr. Milan Matijević, sa učiteljskog fakulteta i Sveučilišta u Zgrebu i prof. Ivan Vavra, direktor školskih novina. Oni su u svom uvodnom izlaganju - zaključili: da obrazovani sustav trči na mjestu i da su potrebne hitne promjene, tj. reforme u školstvu.

Znanje, obrazovni sustav, kurikulum autor prof.dr. Vladimir Strugar, prva je cjelovita rasprava o tri među sobno povezana reformska zahvata koja obilježila hrvatsku obrazovanu politiku i pedagošku praksu u razdoblju od 2004., do 2010. godine. Riječ je o Katalogu znanja, Hrvatskom nacionalnom obrazovanom standardu (HNOS) i Nacionalnom okvirnom kurikulumu (NOK-u). Voditelj promocije i tribine je bio prof. Vojislav Kranželić, ravnatelj srednje škole u Bjelovaru. Autor knjige želi doprinjeti pozitivnom ostvarenju reforme u tri dokumenta. Na javnu promociju knjige došlo je svega oko 40-tak prosvjetnih djelatnika i građana.

Na kraju predstavljanja knjige uslijedila su i dva pitanja: prvo pitanje je postavio dr. Karlo Varjačić, bjelovarski patolog - "Zašto djeca ne bi mogli u škole nositi lap-top u kojemu bi bili svi programi, umjesto 20-tak kila knjiga s torbom na leđima.?!" Varjačić kaže da bi se smanjili troškovi roditeljima za knjige i troškovi štampanja, itd. Drugo pitanje je postavio prof. Ivan Pintr, koji je radio 42. godine u prosvjeti - "Zašto se ne bi djeci smanjilo gradivo, odnosno rasteretilo ih ne važnog štiva.

U Bjelovaru, 14.03.2012. godine
BRANKO STOJKOVIĆ
http://crostojkovic1958.blog.hr

--------------------------------------------------------------------------


BRANKO STOJKOVIĆ. KARLO VARJAČIĆ, MILAN MATIJEVIĆ, MLADEN MEDAR I IVAN VAVRA.

---------------------------------------------------------------------


Post je objavljen 14.03.2012. u 23:50 sati.