Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Prvi karlovački minuTurnir u gou


Karlovac 10. 03. 2012.
Gradska knjižnica – odjel za mlade


Već niz godina Zvonko djeluje u karlovačkoj Gradskoj knjižnici učeći mlade Karlovca ovu lijepu i vrijednu igru.
Moglo bi se brojati generacije mladih ovoga grada koji su napustili igranje goa, a krenuli su putem ove stare kineske i japanske umjetnosti. I pored Zvonkova velikog truda, mladi su odlazili na druge, mnogima zanimljivije, aktivnosti. Tako slično se događa i u Velikoj Gorici i Zagrebu, gdje radimo sa mladima. Očito postoji razlog odlazaka.
Godinama smo vidjeli da mladi većinom vole dinamične i već popularne sportove, a za go se malo čuje kod nas. To znači da će ostati oni koji zavole ovu igru, a za to je treba igrati i doživljavati kroz zanimljiva natjecanja. Partije sa motivom i značajem pokretati će jače maštu i analitički pristup. Ujedno će se težiti napredovanju u kategorijama, a to pridonosi značaju natjecanja.
U Europi već postoji sistem kategorija vezan uz turnire i način njihova igranja.
Kod nas postoji trud jačeg uključivanja u te europske tokove, ali je još uvijek na pojedinačnim naporima.
U okviru toga je i igranje domaćih turnira za rating Europske Go Federacije.
Zvonko, kao voditelj karlovačke go-škole, osjetio je potrebu organiziranja turnira za rating. Glavni mu je poticaj sustav kategorija. Ranije su učitelji i majstori sami određivali kategorije svojim učenicima i drugim slabijim igračima ili početnicima. Bilo je tako i subjektivnosti.
U Velikoj Gorici već deset godina teži se da EGF-rating bude pokazatelj kategorije. Na taj smo kompatibilni europskom sustavu, a i imamo povećani motiv za turnirska natjecanja.
U Karlovcu se pokreću mini-Turniri goa za rating.
Resursi trenutno nisu veliki. Subotama u trajanju tri sata može se igrati samo tri kola sa prilično brzim partijama. Ipak, i to je nešto.
Zvonko je odlučio da se igra svaki mjesec po jedan takav turnir.
Prošli mjesec je prvi pokušaj propao, jer nije bilo odziva.
Evo, prošao je mjesec i ponovo se najavio turnir. Dolazak je najavila grupica iz Zagreba, a očekivao se i dolazak mladih Karlovčana. Noć uoči turnira Zagrepčani otkazuju.
Ujutro u Karlovcu su, osim Zvonka i mene, došli Lovro i Vladimir. Lovro je najjači larlovački igrač goa i majstor 1. dana. Vladimiru je ovo prvi turnir. Zvonko ne igra, jer vodi rad sa mladima na atari-gou, pa smo konačno, trojica tu za turnir.
Razmišljam i vidim kako je to ipak dobro krenulo i mogućnost postoji. Igrači goa u Karlovcu i okolini trebaju vidjeti da to postoji i da se mogu uključiti, a u istom okruženju će stasati i novi mladi igrači, kojima će biti normalmo nastaviti igrajući go-turnire.
Na nama starijima je da stvaramo mogućnosti. Ta zar nas igranje goa nije to naučilo?
Igrali smo 23 minute po igraču i byoyomi od 10 sekundi. Sve partije su bile ravnopravne uz komi 6.5 poena.
Evo tabelarnog pregleda rezultata.

Mj. Natjecatelj      Kat GraS   1    2    3  Pt SDS N-rat Var Kat-rat
1. Smud Mladen 1k VGo free 2+ 3+ 3 5 1989 +10 1. kyu
2. Furjanić Lovro 1d Kar 3+ 1- free 2 2 2053 -8 1. dan
3. Ribičić Vladimir 20k Kar 2- free 1- 1 0 100 0 20. Kyu
Odigrali smo turnir od tri kola i sveukupno tri partije, a da je pri tome igrao svako sa svakim. Zbog neparnog broja natjecatelja u svakom je kolu jedan bio bez protivnika.


Dok ( u pozadini ) Vladimir i Lovro igraju partiju prvoga kola, ( desno ) Mladen pokazuje trikove Gabrijelu u atari-gou

U prvom kolu je Lovro očekivano pobjedio Vladimira. Mladen je bio slobodan, pa je to vrijeme iskoristio za podučavanje novih mladih igrača u atari-gou.
U drugom kolu se igra odlučujuća partija za turnirskog pobjednika između Lovre i Mladena. U otvaranju je Mladen izolirao Lovrinu skupinu i počelo je ganjanje. Mladen je bio spretniji i sretniji. Lovro se predao nakon pada velike svoje skupine.
U poslijednjem je kolu Mladen pobjedio i Vladimira i osvojio ovaj miniTurnir.
Rezultati su prijavljeni u EGD na rating i to je prikazano na desnoj strani tablice. Mladen i Lovro ostaju u svojim kategorijama, a Vladimir svojim prvim turnirom postaje 20. kyu i uvršten je u EGD.
Istovremeno je Zvonko radio sa novim mladim igračima na atari-gou. Povremeno sam to pratio i igrao sa Gabrijelom i Kristijanom. Uočio sam talentirane mlade igrače: Kristijana koji je na 6 zarobljenih za pobjedu, Gabrijela sa 3 za pobjedu i Brunu sa 8 za pobjedu. Nadam se vidjeti ih uskoro na nekim od slijedećih miniTurnira.
Prema najavi za svaki mjesec jedan, u travnju je Drugi miniTurnir u Gradskoj knjižnici u Karlovcu na odjelu za mlade.

bl. Muradenu


Post je objavljen 12.03.2012. u 17:50 sati.