Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK ZA VEĆU PROVEDBU IPARD PROGRAMA



SASTANAK KONZULTANTSKIH TVRTKI I
RAZVOJNIH AGENCIJA


Prema informacijama poslanim od glasnogovornika ministarstva poljoprivrede, u Ministarstvu poljoprivrede 8. ožujka 2012. godine održan je prvi sastanak sa predstavnicima razvojnih agencija i konzultantskih tvrtki koje imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi prijava za IPARD program. Tema sastanka je bila „Poboljšanje provedbe IPARD programa“, a konstruktivna rasprava donijela i nekoliko kvalitetnih preporuka koje bi trebale pomoći još većem postotku iskorištenja sredstava ovog pretpristupnog programa.

Sastanku su nazočni bili pomoćnik ministra za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju mr.sc. Luka Čuljak i v.d. ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo sa svojim suradnicima.
„Sličan sastanak sa ključnim razvojnim agencijama i konzultantskim tvrtkama koji su važna karika u izradi projekata za EU fondove, trenutno IPARD-a, a kasnije i fondove ruralnog razvoja nije održan dugi niz godina, zbog čega je ministarstvo dobilo pohvale nazočnih predstavnika agencija i tvrtki“, izjavio je nakon sastanka pomoćnik ministra mr.sc Luka Čuljak. „ – piše u informacijama glasnogovornika, iako zadnja rečenica zvuči kontradiktrorno.

Postignuta je suglasnost kako su ovakvi sastanci nužni, te da će se ubuduće održavati nekoliko puta godišnje. Među ostalim zaključeno je kako je trenutna iskorištenost IPARD programa jako niska zbog čega je potrebno ubrzati i pojednostaviti procedure. Temeljem iskustava razvojnih agencija i konzultantskih kuća ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj će raditi na povećanju broja raspisanih natječaja tijekom kalendarske godine. Zajednički stav je kako je potrebno slične sastanke održavati što češće, posebice zbog činjenice da je 2012 ključna za realizaciju IPARD programa kao i zbog očekivane pet izmjene samog programa kroz koje će se povećati lista prihvatljivih troškova.
Ministarstvo poljoprivrede će inicirati radne sastanke sa drugim ključnim ministarstvima (zaštite okoliša i prirode, graditeljstva i dr.) po pitanjima elaborata i dozvola koja su u njihovim nadležnostima, a sve sa ciljem bolje iskorištenosti IPARD-a. Najavljeno je i uvođenje IPARD info dana od strane Ministarstva poljoprivrede na kojima bi korisnici u postupku prijave mogli osobno razgovarati sa djelatnicima ministarstva poljoprivrede te iznositi svoje probleme, sugestije i moguća rješenja koja će se uvažavati.
„Ministarstvo poljoprivrede završilo je izmjene svih pravilnika o provedbi mjera IPARD programa, kao i lista dozvoljenih izdataka u skladu s četvrtim izmjenama programa. Svi izmijenjeni pravilnici uskoro će biti objavljeni u Narodnim novinama, počevši sa Pravilnikom za Mjeru 301 čiji se natječaj planira raspisati do 19. ožujka ove godine“, rekao je pomoćnik ministra mr. sc Luka Čuljak. Također pokreće se i procedura za objavu Pravilnika o provedbi LEADER programa, a natječaj za LAG-ove se očekuje krajem ljeta. U međuvremenu će se provesti akreditacija Mjera LEADER i Tehničke pomoći “ – piše u informaciji glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede.









Post je objavljen 11.03.2012. u 09:42 sati.