Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-ostrna

Marketing

POLICIJA UPOZORAVA:Ne palite biljni otpad kazna za izazivanje požara je do 15 tisuća kuna





Ilustracija: Damir Krajač / Cropix

POLICIJA upozorava građane da zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i slično.

"Prije početka spaljivanja površinu na kojoj se vrši spaljivanje treba izolirati od ostalih površina odoravanjem ili na drugi pogodni način", pišu iz policije. "Zabranjeno je spaljivanje za vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja", dodaju iz MUP.

U zadnje vrijeme zbog paljenja biljnog otpada izbilo više požara

Kažu da je u zadnje vrijeme zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog otpada izbilo više požara na otvorenim prostorima. Prošlih godina je bilo i požara u šumama te na gospodarskim objektima sa velikim materijalnim štetama. "Uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru su regulirani županijskom Odlukom. Sukladno istoj odluci, o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave", pišu iz policije.

Kod nekontroliranog širenja vatre odmah treba pozvati vatrogasce na broj 193, policiju na 192 ili Centar 112. Ukoliko zbog požara nastane velika materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar mogu dobiti visoke novčane kazne pa čak i kaznene prijave. Kod izazivanja požara iz nehaja kazne se kreću od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje su one i do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

"Ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima"

"Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice", zaključuju iz policije.

index.hr


Post je objavljen 09.03.2012. u 17:04 sati.