Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Ministrica odobrila Zeleni ponedjeljak

Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode, odobrila je da se u njihovoj kantini, koju dijele s još jednim ministarstvom, poštuje tzv. Zeleni ponedjeljak, odnosno ponedjeljak bez mesa. Dakako, odmah se tu našlo ljutitih čobana koji kažu da im se krši pravo izbora te pozivaju na heavy metal srijedu i slične nebuloze. Ovo zapravo i nije neka žrtva jer svi oni kada odu doma mogu se najesti svoje željene mesine. I sama ministrica kaže kako se radi samo o simboličnoj gesti, što zapravo i jest. Jer što je jedan Zeleni ponedjeljak u jednom ministarstvu, naspram svih onih mesnih obroka koji se serviraju svuda okolo, bliže i dalje, a najviše kod običnog puka koji je mesa uvijek gladan?

Biti vegetarijanac u Hrvatskoj je isto kao i biti gay. Odmah te svi popljuju i uvijek ti žele dokazati kako vegetarijanstvo nije zdravo (to je zapravo vrsta bolesti), kako je meso ensencijalno u prehrani, kako je čovjek od kad zna za sebe jeo meso, itd. itd. Ono 'najjače' što sam pročitala u zadnje vrijeme jest da za velike količine stakleničkih plinova nisu krive životinje već ljudi koji ih stavljau na farme te se kao lijek ovome ističe da životinje – treba pustiti na livade. S oproštenjem – životinje na livadi ne buju srale?

Primitivci te ščepaju sa svih strana i isto kao što su neki dan neonacisti onom nekom homoseksualcu po tijelu izrezbarili svastike, meni bi rado ugurali komad krvavog mesa u usta. Ščepaju te i još ti pametuju i bez imalo razmišljanja prosipaju svoje mesožderske ideale u koje su izabrali vjerovati bez da imalo promisle o činjenicama koje izlaze na vidjelo svakog dana. Ipak, puno je lakše prihvatiti stari način, jer i crkva tako kaže i tradicija, a bogme i trgovina. Sve ostalo su neistine koje plasiraju razni lobiji, zar ne? No, zapravo i ne čudi kada znamo da čak 45 posto populacije Lijepe naše ima završenu (ili čak i nezavršenu!) samo osnovnu školu!

Zaključujem ministričnim riječima, možda ipak nju neki budu bolje razumjeli: 'Namjera mi je potaknuti ljude da, iz zdravstvenih, ali i ekoloških razloga, smanje potrošnju mesa, i mislim da jedan bezmesni dan u tjednu nikome neće škoditi, a stočarska industrija proizvodi gotovo 20 posto ukupnih stakleničkih plinova u svijetu.'



Post je objavljen 08.03.2012. u 11:40 sati.