Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Otvoreno najveće svjetsko postrojenje za recikliranje PET boca



Kako je objavio web portal Sustainable Brands u kalifornijskom gradu Riverside kompanija CarbonLITE pušteno je u rad najveće postrojenje na svijetu za recikliranje PET boca. Očekuje se godišnje recikliranje oko 2 milijarde PET boca od 3,6 dcl za svoje kupce Coca Cola i Nestle.

Prije se je najveći dio plastičnih boca u koji je prikupljen u Kaliforniji, nakon upotrebe izvozio u Kinu kako bi se reciklirao u poliesterska vlakna (vidjeti prethodni post - "NIKE u službi zaštite okoliša"). Polietilen teraftalat odnosno skraćeno PET može biti recikliran više puta i to (što je vrlo važno) od boce do ponovno u bocu. Dakle, PET tijekom višestrukog recikliranja ne gubi svoja osnovna svojstva te se više puta može koristiti za istu namjenu - ambalažu za tekućine (najčešće vodu i bezalkoholna pića).

Kompanija CarbonLITE specijalizirana je za preradu iskorištenih plastičnih boca u granulat polietilen teraftalata kvalitativne klase za izradu PET boca, a od kojih se izrađuju nove plastične boce. Ovakav postupak omogućava znatnu uštedu prirodnih resursa, smanjuje otpad i iskorištava energiju koja je upravo investirana u proizvodnju postojećih plastičnih proizvoda.

PET plastika koju tržištu nudi ova kompanija biti će prerađena metodom definiranom s obvezujućim postupkom odobrenim od američke agencije za hranu i lijekove (FDA), koji omogućava korištenje i do 100% reciklata u proizvodnji boca i kanistera koji dolaze u doticaj sa svim vrstama hrane koja se drži u hladnim i toplim uvijetima.

Postrojenje koje zapošljava 100 radnika je otvorio kalifornijski guverner Jerry Brown, a Jared Blumenfeld - regionalni predstavnik američke agencije za zaštitu okoliša (U.S. Environmental Protection Agency) izjavio je da "Kompanija CarbonLITE koristi visoku tehnologiju za preradu iskorištene plastike u plastiku koja se može koristiti u kontaktu s hranom, za pakiranje hrane, odnosno u ovom slučaju flaširanje vode i bezalkoholnih pića. A recikliranjem godišnje 2 milijarde PET bočica od 3,6 dcl Amerika će uštedjeti više od 180 miliona kubičnih metara prirodnog plina. Ovo postrojenje predstavlja čuvanja prirodnih resursa i ekonomskog razvoja".

Vijest je objavljena na službenim web stranicama guvernera Kalifornije Edmunda G. Browna Jr. - LINK kao i na web portalu EnergyDigital na sljedećem LINKU.



Post je objavljen 06.03.2012. u 18:47 sati.