Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/djus

Marketing

What is my profession?

Da me netko do nedavno pitao što radi jedan wellness savjetnik, ja bih u svom cinizmu vjerojatno odgovorio: "Prodaje maglu".
Ili u najboljem slučaju: "Dijeli savjete dok masira". zubo
Dok nisam postao upravo to u jednom novootvorenom zagrebačkom wellness studiju i shvatio da se iza tog naslova skriva vrlo kompleksno i itekako korisno zanimanje. U početku mi je sve to bilo zabavno i neozbiljno, sve dok mi jednog dana na analizu sastava tijela nije došla jedna gospođa i svojim stanjem ukazala na ozbiljnost mog posla. Naime, osim što je imala 20 kilograma previše (što je bio najmanji problem), puno prenizak postotak mišićnog tkiva i neadekvatan unos vode, 38,5% masnog tkiva u tijelu se (kroz djelovanje toksina koji uz njega idu) već konkretno manifestiralo u konstipaciji, problemima s tlakom, žgaravicom, glavoboljama...
Kada sam ju pitao kako je, njen odgovor je bio: "Dobro, sve je to normalno". Taj odgovor mi nije nov i ne bi bio toliko čudan da u sasvim normalnom tonu nije uslijedilo ovo: "I da, prošli tjedan su mi se skoro izjednačili tlakovi". U tom trenutku se skoro meni zamračilo pred očima, ne toliko zbog izjave, koliko zbog načina na koji je izjavljena - kao da se radilo o zanoktici. No, u ovom dijalogu sam ja bio "čudan" zbog svoje nesposobnosti shvaćanja da se tu radi o godinama (čak punih 43!), genima (uvijek omiljen izgovor), teškim kostima (uvijek omiljen mit)...
Usput rečeno, gospođa je majka troje djece.

Kada je anamnezu nadopunila izlaganjem svojih prehrambenih navika, shvatio sam da je vrag 'zel šalu. Također sam postao svjestan vlastite arogancije, koja se ispoljavala u mom ma-nema-frke-lako-ćemo stavu. Kao mlad čovjek koji je često bio okružen ljudima koji su patili od viška kilograma i/ili zdravstvenim poteškoćama povezanim s lošom prehranom, ali se osobno nikada nije našao u takvom problemu, shvatio sam koliko mora biti teško priznati da cijeli život, iz dana u dan ponavljamo iste greške. I što je još gore, da smo te iste greške prenjeli na svoju djecu, a samim time vjerojatno i na par generacija koje će tek doći.
Strašna spoznaja...

U sekundi mi je postalo sasvim jasno da život ove žene možda ovisi o razgovoru koji trenutno vodimo i to saznanje mi je stvorilo takav grč u želucu... Odjednom sam se uozbiljio i rekao: "Moj posao nije da vas uljudno informiram. Jeste li svjesni da vas trenutno stanje može dovesti do toga da se sutra ne probudite? Ono u što sam prilično siguran jest da, ako nastavite ovako, nećete stići upoznati svoje unuke".
Njen bezbrižni stav je nestao kao rukom odnešen. Spustila je glavu i drhtavim glasom rekla: "Znam... Ali nemam snage to promijeniti".

Kao što je ona ostala šokirana mojom reakcijom, tako je mene bez teksta ostavilo saznanje da bit mog posla nisu tretmani, ni analiziranje prehrambenih navika, niti savjetovanje...
Moj posao je biti oslonac i vodič ljudima koji nemaju snage promijeniti navike koje ih vode u bolest i/ili smrt.
Mogu ja dati najbolji savjet i najbolji program prehrane, ali ako ostavite ljude same u borbi protiv samih sebe (i nerijetko okoline) - 9 od njih 10 će ju izgubiti. Budimo realni, da su znali kako treba i bili čvrsti u svojim odlukama, ne bi se ni doveli u situacije koje su potencijalno opasne po život. Upravo zato sam ja ovdje. Da zajedno napravimo plan uz koji ja mogu garantirati rezultat, a zatim zajedno krenemo na put do njega. Usput ću hvaliti, špotati, gnjaviti, dolaziti na vrata, pratiti u šetnjama... što god je potrebno da dođemo do cilja!
Bit ću brižni prijatelj, stijena, posuditi svoju snagu. A zauzvrat ću dobiti prijateljstvo i osmijeh koji nikakav novac ne može platiti!



Koja je moja profesija? Ponosni wellness savjetnik!

Vaš Đus


Post je objavljen 07.03.2012. u 23:28 sati.