Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Od najavljenog velikog pada cijena nekretnina - ništa

Iako se predviđalo da će zbog manje potražnje nekretnina doći do drastičnog pada cijene stanova i kuća, od otprilike 200 eura po kvadratu, to se još uvijek nije dogodilo. Stručnjaci s tog područja kažu da su sad cijene usklađenije s kvalitetom, te da nije vjerojatno da će više padati.

Da je situacija ista kao što je bila i prošle godine, tvrdi Dubravko Ranilović, direktor Udruženja poslovanja nekretninama u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Više nema nerealnih cijena nekretnina koje su do tada postojale. Sada je kvaliteta dobila na vrijednosti i ona će imati kupca ili najmoprimca. Cijene nekretnina su sada znatno više u skladu s kvalitetom i s lokacijom, i to tržište prepoznaje", kaže Ranilović objašnjavajući kako je recesija utjecala na tržište, prenosi Dnevnik.hr.

Objašnjava kako se danas određene nekretnine dobro prodaju, a ima sve više onih kojima ne cvjetaju ruže. Na pitanje hoće li u narednom razdoblju padati cijene nekretnina, Ranilović kaže kako nema jedinstvenog odgovora. "Ne možemo situaciju generalizirati. Ponavljam, ima nekretnina koje se i dalje uredno prodaju, i njima cijena zasigurno neće padati. S druge strane, ima onih koji se ne prodaju dobro, i njihovi će vlasnici, ukoliko žele prodati, morati sniziti cijenu", kaže Ranilović.

'U niskom smo startu do Vladinih subvencija'

I Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine Euro-Interijeri, potvrđuje kako se veliki pad cijena, koji se očekivao, nije dogodio. "Sada je stanje stagnacije, u niskom smo startu do Vladinih subvencija koje kreću kroz 10-tak dana, i koje se odnose isključivo na novogradnju. Ove godine se očekuje 600-tinjak subvencija i bojim se da će ih opet biti premalo", kaže Perger.

Objašnjava da će s dolaskom subvencija doći i do nekih promjena u cijenama. "Dolaskom subvencija, odnosnom, povećanom prodajom novogradnje, doći će do pada cijena korištenih stanova. No, čim subvencije nestanu, cijena korištenih stanova ponovno će se vratiti na staro", kaže Perger. No, ni ona se ne želi upuštati u prognoze o cijenama nekretnina u budućem razdoblju.

"To ovisi o previše faktora, isto kao da me pitate o cijeni dionica", sa smiješkom odgovara Perger.

Danas.hr

Post je objavljen 04.03.2012. u 12:50 sati.