Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OPREZ SA ČAJEVIMA OD ČIČKA


ČAJ OD KORIJENA ČIČKA
OPASAN ZA ZDRAVLJE

Uprava za sanitarnu inspekciju MINISTARSTVA ZDRAVLJA zabranila je promet i daljnju potrebu, tvrtkama Travar MB d.o.o.iz Bjelovara i Herbarium d.o.o iz Pitomače, ČAJA od korijena čička (sastav: Bardanae radix) jer supstanca u čaju - atropin nije prirodna sastavnica biljke i – može dovesti do trovanja.

Radi se o istom čaju od dvaju proizvođača. Evo što točno piše na proizvodima obaju proizvođača:
Proizvod: Čičak korijen - Čaj od korijena čička (sastav: Bardanae radix)
Pakiranje: Vrećica, neto 50g
Rok trajanja: do 07. 2013.
Šarža - Lot: 034710
Proizvođač: Travar MB d.o.o., Mlinovac 17, Bjelovar

Proizvod :Čičak korijen - Čaj od korijena čička (sastav: Bardanae radix)
Pakiranje: Prozirna nepropusna vrećica (primarna ambalaža) i kartonska kutija na kojoj se nalazi originalna oznaka na hrvatskom jeziku, neto 50 g
Rok trajanja: do 07. 2013.
Šarža-Lot: 034710
Proizvođač: Herbarium d.o.o., P. Preradovića 183, Pitomača, Hrvatska
Potrošačima koji su proizvod kupili savjet je da ga ne konzumiraju. U slučaju da čaj od korijena čička ipak upotrijebe trebaju se odmah obratiti liječniku.

Konzumacija malih količina čaja može dovesti do pojave trovanja atropinom koji je jedna supstanca čaja. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Neiskusni sakupljači bilja lako mogu zamijeniti biljke čičak (Bardanae radix) i tatula (Datura stramonium) te pri sakupljanju bilja za čajeve u prirodi treba obratiti posebnu pažnju na ono što stvarno treba ubrati.








Post je objavljen 03.03.2012. u 07:45 sati.