Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Dabogda nemao pa imao!

Dva puta tjedno, najčešće srijedom i subotom uz štrucu kruha i tetrapak mlijeka obavezno kupim i petnaestak kuna Nade. Ban Jelačić i biskup Dobrila Nade tjedno, sasvim je pristojna svota i razuman omjer uloženog i dobivenog, a s obzirom na to da Nada, po izjavama pouzdanih očevidaca - umire zadnja, smatram kako joj nitko ne može osporiti dugovječnost, možda čak i besmrtnost. Ako će Nada zaista umrijeti zadnja, onda na njenom sprovodu očito neće biti previše nazočnih. Stoga glasno kličem - Živjela Nada svih naših naroda i narodnosti!

Da se razumijemo, živjeti s Nadom, barem tih nekoliko sati do izvlačenja Supersedmice zaista je ugodno iskustvo, štoviše, Nada te svakog puta toliko ispuni vizijama za svijetlu budućnost da one postaju gotovo opipljive. Odjednom se, umjesto jedanaest godina stare karampane, voziš luksuznim terencem, kupusište u vrtu pretvara se u plavičasti bazen, a do jučer neugledna kućica buja po svim dimenzijama čak i bez građevinske dozvole. Bez obzira na materijalne komponente osjećaš kako i ti sam postaješ bolji čovjek, oslobođen egzistencijalnih briga posvećuješ se višim ciljevima, gradiš vjetrenjače i solarne elektrane, bez imalo torture podižeš tvornice kulture i cijeli svijet oko tebe postaje šarena livada prepuna cvijeća i biljaka na koje nekim čudom, uopće nisi alergičan.

Mislim, ja ću definitivno dobiti tu Supersedmicu. U kakvoj će mi valuti biti isplaćena - to je već drugi par postola. Samo znam da ću je dobit. Stoposto!

Ipak, u poplavi katastrofičnih napisa u narančastom tisku, meni ništa više nije jasno. Kruha smo gladni, a u isto vrijeme se debljamo, džepovi su nam ko ementaler sir, a obožavamo ofenzive po šoping centrima, nemamo vremena ni za svoje bližnje, a sate i sate provodimo sami buljeći u ekrane. Želimo biti bogati, a bogataše preziremo!?

Zapravo, što bi uopće značilo to famozno bogatstvo? Možete li se smatrati bogatima ako posjedujete štatigajaznam, vilu na Pantovčaku ili Mejama, vikendicu na Hvaru, Merđu u garaži, Bukovca na stalaži? Naravno da možete! Međutim, što ako te iste vile, vikendice i mečke imaju i vaši rođaci, prijatelji, poznanici? Bi li se onda osjećali manje ili više bogatima? Jebo ti to kad svi sve imaju! A - haaaaa, u tom grmu leži zec! Bogatstvo nije bogatstvo ako smo svi bogati!

Ma znate šta, men' se čini da je pojava onog Mamlaza iz O'gorja u ovim nevoljnim vremenima, daleko najbolja stvar koja nam se mogla dogodit. Pa čovječe, taj tip nam besplatno ruši sve nepotrebne iluzije! Već vidim mlade mame po Zvončacu kako brižno paze na svoje mališane i čim nešto zabrljaju obazrivo im kažu - Zlato mamino, ako ne budeš dobar, postat ćeš gradonačelnik!

Kažu da je najgora kletva - dabogda imao pa nemao! Ne znam, nemam takvih iskustava, eto ja sam skroman pa neću uzet čitavu nego samo pola kletve - dabogda imao! U stvari, dabogda svi imali. Samo je zajeb da onaj ko ima, najčešće ne zna šta ima. Pa sad birajte - oćete znanje il' imanje? Šta, vi bi jedno i drugo?
Enemere!



Post je objavljen 02.03.2012. u 11:53 sati.