Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Vojković uprihodio 111,5 milijuna kuna u tri godine!

Financijski izvještaji otkrivaju šokantne cifre koje je uprihodio Josipovićev prijatelj Marko Vojković ubiranjem ZAMP-ovog 'harača'. Ugovore s HDS-om sklapao je dok je Ivo Josipović bio glavni tajnik te organizacije, a kasnije član predsjedništva. Posao je dobio bez natječaja.

Tvrtke Josipovićevog prijatelja Marka Vojkovića uprihodile su od ubiranja ZAMP-ova "harača" nevjerojatnih 111,5 milijuna kuna u razdoblju od 2008. do 2010. godine! Dobit koju su pritom ostvarile na poslu koji su bez natječaja dobili od HDS-a iznosila je čak 36,5 milijuna kuna.

Naime, tjednik Novosti došao je u posjed financijskih izvještaja Vojkovićevih tvrtki koji pokazuju iznos koji je znatno veći od onoga koji su u medijima posljednjih dana iznosili Hrvatsko društvo skladatelja i sam Marko Vojković.

Vojkovićeve tvrtke Emporion i Emporion usluge od HDS-a su 2008. godine ukupno naplatile 43,7 milijuna kuna, a njihova dobit iznosila je prije poreza 16,4 milijuna kuna. Od 2009. godine Vojković je cijeli posao ubiranja "harača" za ZAMP prebacio na Emporion usluge, kojima je to postala jedina aktivnost i koje su te godine od HDS-a uprihodile 34 milijuna kuna, od čega je dobit iznosila 11,4 milijuna kuna. Tvrtka je i 2010. godine imala 34 milijuna kuna prihoda od HDS-a, zabilježivši još 8,6 milijuna kuna dobiti.

Kako dalje navode Novosti, neto dobit, dakle samo ono što je nakon plaćanja poreza Vojković samo u tri godine poslovanja s HDS-om mogao izvući iz tvrtke i strpati u vlastiti džep, iznosila je 29 milijuna kuna.

U ovaj posao iz snova Vojković je ušao upravo preko Josipovića, u vrijeme dok je ovaj bio glavni tajnik HDS-a. Vojković je tako prvi ugovor s HDS-om sklopio 1993., a još jedan ugovor o preuzimanju ZAMP-ovih poslova sklopio je 1999. Josipović je na mjestu glavnog tajnika HDS-a bio u razdoblju od 1987. do 2001. godine

2003. godine usvojen je Zakon o autorskim i srodnim pravima, čiji je Josipović bio sutvorac i veliki zagovornik, a koji je ZAMP-u otvorio velike mogućnosti širenja naplate od čitavog niza korisnika – televizija, radija, diskoteka, hotela, ugostitelja, trgovačkih lanaca, diskografa, mobilnih operatera, praznih CD-ova i tako dalje.

Novim ugovorom cijeli je taj posao prepušten Vojkoviću, a HDS-ova služba ZAMP praktički se svela na naslov. Iako Josipović više nije glavni tajnik, ostao je član predsjedništva HDS-a sve do ulaska u izbornu kampanju za predsjednika Republike krajem 2009., a od 2004. do 2008. članica predsjedništva HDS-a je bila Sanda Vojković Smiljanić, također njegova bliska prijateljica, ali i sestra Marka Vojkovića.

Predsjednikove laži

Iz Ureda predsjednika Josipovića na upit tjednika Novosti o sukobu interesa u tom slučaju, stigao je vrlo štur odgovor da poznanstvo predsjednika Josipovića sa Sandom Vojković i Markom Vojkovićem nije ni u kakvoj vezi s poslovanjem ZAMP-a i tvrtke Emporion, da predsjednik već 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a i da se za sve ostalo pita odgovorne u ZAMP-u. To su iz tjednika i učinili, a u odgovoru iz ZAMP-a izrijekom stoji kako je predsjedništvo HDS-a, u kojem su bili Josipović i Vojkovićeva sestra, odlučivalo o svakom ugovoru s Emporionom.

Osim toga, Josipovićeve tvrdnje da ni u što, pa tako ni u prihode Vojkovićevih tvrtki od ZAMP-a, nije bio upućen pokazuju se lažnima. Izvještaji o skupštinama HDS-a dostupni na njegovim web stranicama pokazuju kako im je Josipović redovito prisustvovao, a da su na njima bili usvajani financijski, programski i drugi dokumenti. Josipović je bio i na skupštini iz 2008., na kojoj je predsjednik Nadzornog odbora Zrinko Tutić podnio izvještaj u kojem je ukazao na visoke troškove prostora koji HDS iznajmljuje od Emporiona.

Razlike između financijskih izvještaja

No, iz ZAMP-a Novostima nisu odgovorili na pitanje koje se odnosi na upadljivu razliku od čak 10 milijuna kuna godišnje između financijskih izvještaja Emporiona i financijskih izvještaja HDS-a kada je riječ o troškovima koje HDS plaća Emporionu. Naime, po godišnjim izvještajima HDS-a, ukupna naplata autorskih prava u šestogodišnjem razdoblju 2005. – 2010. iznosila je 511 milijuna kuna, počevši sa 70 milijuna kuna 2005., pa do preko 100 milijuna kuna najunosnije 2010. godine.

Od toga oko 68 posto godišnje ide autorima, a oko 25 posto su troškovi koje naplaćuje Vojković, a koji su u šest godina iznosili 109,7 milijuna kuna. No, Vojković je u izvještajima vlastitih tvrtki naveo 111,5 milijuna kuna prihoda od HDS-a u samo tri godine. Dok primjerice njegova tvrtka Emporion usluge izvještava da je 2009. i 2010. od HDS-a naplatila po 34 milijuna kuna, u izvještajima HDS-a stoje iznosi troškova od 24 i 25 milijuna kuna. To znači da barem jedna od dvije strane lažno prikazuje podatke.

Net.hr

Post je objavljen 03.03.2012. u 12:43 sati.