Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Umjetnik Ivan Faktor ide u zatvor na deset mjeseci

Deset mjeseci iza rešetaka provest će bivši direktor Gradskih galerija Osijek Ivan Faktor (59) zbog malverzacija s plaćom dok je bio na bolovanju. Nezakonito mu je, tereti se, isplaćivano oko 6.000 kuna na mjesec godinu dana, ukupno približno 72.000 kuna.

Isplatu mu je, na njegov nagovor, omogućila tadašnja v.d. ravnateljice Marijana Fumić, kojoj je izrečena identična kazna. Predrag Majsterić, koji je vodio računovodstvo ovoj ustanovi, osuđen je na šest mjeseci zatvora, ali ostat će na slobodi ako u iduće tri godine na počini novo kazneno djelo. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

Još nije vratio 72.000 kn

Sve se zbivalo od kolovoza 2008. do rujna 2009. Iako je bio na bolovanju dulje od 42 dana, multimedijalnom umjetniku Faktoru na račun nije sjedala samo naknada HZZO-a od 4257 kuna. Odlukom koju je potpisala M. Fumić iz gradskog mu je proračuna isplaćivana razlika između te naknade i njegove plaće umanjene za 15 posto. Dobivao je, tako, isti iznos kao u prva 42 dana bolovanja.

Budući da su njih dvoje bili jedini zaposlenici Gradskih galerija, pogledom na isplatnu listu bilo je lako uočiti da “nešto ne štima”. Otkrio je to Dražen Alerić, koji je tada preuzeo mjesto pročelnika gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Ublažene kazne
"Da je Faktor znao da mu taj novac ne pripada, proizlazi iz njegove izjave Aleriću da će novac vratiti, a koju je ovjerio i kod javnog bilježnika. Novac, pak, još nije vratio", naveo je sudac Zvonko Vekić u obrazloženju presude. Kada ju je pozvao na odgovornost, M. Fumić je Aleriću, posvjedočio je, odgovorila je kako joj je "rečeno da donese spornu odluku".

"Nije željela otkriti tko joj je to zapovjedio, ali kazala je kako se to može pretpostaviti", izjavio je Alerić. Zakon dopušta isplatu takve razlike, no to mora predvidjeti pravilnik.

Fumić je osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, Majsterić za pomaganje u tome, a Faktor za poticanje na kazneno djelo. Najmanja je propisana kazna za zlouporabu položaja te poticanje na kazneno djelo godinu dana zatvora, ali im je ona ublažena.

Danas.hr

Post je objavljen 02.03.2012. u 19:07 sati.