Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Ludilo (iako očekivano)



Hrvatski portali prenose vijest koja pretendira biti bombastična: Sanadera iz politike otjerala mafija!
Prenose kako je WikiLeaks objavio emailove američke privatne obavještajne službe Stratfor, kao dio izvješća pod nazivom Organizirani kriminal. U tim mailovima među ostalima piše kako je Ivo Sanader dao ostavku zbog prijetnji mafije, koja mu je navodno postavila ultimatum da se mora ostaviti politike ili će mu početi ubijati obitelj.

Ma nemoj mi reć`. Osobno profiterstvo i ostali repovi ostalih afera nemaju nikakve veze s tim?

Na prvu se vidi - ova ofucana rekla-kazala vijest o mafiji ima čudan tajming. Ne zato jer je mafija ofucana, nego jer je ofucana ova iz kome probuđena svijest o postojanju mafije. Djevojčica brala jagode, nešto je... Ta zar još itko sa imalo soli u glavi, poslije najprljavijeg mogućeg rata čija ogavna prljavština ne prestaje u kontinuitetu izvirati već dva desetljeća - uopće sumnja u hobotnicu na Balkanu? Wiki-vjestica je blago rečeno debelo zakasnila.

No zašto ova trač-partija o mafiji okupira hrvatske medije baš sada dok traje suđenje Sanaderu, to je zanimljivost na koju se dade osvrnuti.

Čiji su hrvatski mediji koji programirano veš-mašinski vrte (spinaju) redovita linčovanja & pranja? Umjesto odgovora sjetimo se da je prije samo nekoliko dana Babić kod Stankovića pokazao fotku na kojoj Sanader i Pavić na ozloglašenoj jahti Malo vitra, u vrlo opuštenom i prisnom izdanju, ispijaju vinčeko. Zašto-Zato.

Jer muljanje ima transparentnu svrhu - oprati sebe i „jadničak, on je samo žrtva“ Sanadera od bilo kakve odgovornosti i prebaciti je na pojmovni bauk neke tamo mitološki misterioooozne mafije, koja iz čista mira ucjenjuje posve nedužnu čeljad. Prebaciti dakle odgovornost na pleća neuhvatljive i neprocesuabilne mafije koja uopće nije niti misterij niti mit, već konkretna ratno-profiterska bagra s kojom se do dana današnjeg nitko nije uhvatio u koštac (ne zato jer nema tko, već zato - jer nema tko, a da u njoj već nije). Konkretna ratno-profiterska bagra s kojom se trgovalo, dogovaralo, slizivalo, dalo kupiti i prodati, otvaralo joj širom vrata, uvelo u politiku - bila politika.

O ucjenjuju oni nas, cijela je nacija ucijenjeni taoc upravo tih istih beskrupuloznih ratno-političkih profitera.

Stvari su jasne i sve jasnije. Muljanje i otkrivanje tople vode. Na ta se dva principa svodi sva ta kvazi-bombastičnost ove cijele priče. No zgodno je te mailove proći, čisto da se vidi s čime se ovdje ima posla:

„Naš nam izvor kaže da je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe – izvijestio je analitičar Marko Papić svoju centralu u američkoj privatnoj obavještajnoj agenciji Stratfor 17. rujna 2009. godine.

Gore navedeni Papić kao izvor navodi jednog švedskog zastupnika (ili zastupnicu) koji je tijesno povezan sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, a ima i dobre veze na Balkanu.

Analitičar Papić u nastavku maila podsjeća: “Već sam govorio (i pisao u svojim analizama) da Hrvatskom apsolutno vlada organizirani kriminal. Problem je u tome što su jugoslavenski građanski ratovi imali ozbiljan utjecaj na cijelu regiju te dopustili ratnim profiterima da nastave sa svojim aktivnostima i poslije rata. I u Srbiji ima organiziranog kriminala, ali nije tako moćan kao u Hrvatskoj jer je Đinđićevo ubojstvo dalo državi poticaj da počisti glavninu elemenata stvarno moćnog organiziranog kriminala”.
Poruku je klasificirao kao povjerljivu informaciju koja nije pogodna za objavu.

“Vau, to je interesantna roba... dio oko Sanadera je ludilo (iako očekivano)”, odgovorio mu je kolega Eugene Chausovsky, kojem je email bio upućen.

U prijevodu bi dakle štorija ukratko glasila ovako: Hrvatski špijunčić i plaćenik Marko Papić kao ekskluzivu prodaje svojim poslodavcima američkim špijama (CIAi) općepoznatu stvar da Hrvatskom vlada poslijeratna ratnoprofiterska mafija. Tu mu je ekskluzivnu informaciju rolleyes prenio neimenovani izvor. Američki CIA-špija Eugene Chausovsky odgovara mu kako je to suludo, iako očekivano. Vau!

Špije svuda, svuda oko nas. Špije koje vrhunski licemjerno i cinično govore o nekim dogovorima, nekim ugovorima, nekim mafijašima, nekom organiziranom kriminalu, nekom kriminalnom podzemlju, sve nešto općenito netko negdje nešto ništa, rekla-kazala, trla baba lan. A dotle su konkretna balkansko-bratska mafija i konkretni hrvatski profiteri sa konkretnim imenima i prezimenima - za vrijeme rata preko luke Ploče konkretno trgovali oružjem i naftom sa Republikom Srpskom, konkretno poslije rata balkanskom rutom nastavili trgovanje cigarama, drogom, ljudima, bijelim robljem i nekretninama, konkretno na matičnim terenima proveli pretvorbu i privatizaciju, estradizaciju i politikizaciju. Mafija? Potražite je u Saboru, među herojima, domoljubima, zaslužnicima, perjanicama hrvatstva.

Zar itko više u ovoj zemlji, nakon najkrvavijeg mogućeg rata, nakon smaknuća Kira, obitelji Zec, M.Levara, dvodesetljetnog mraka HDZa, nakon likova kao što su Zagorec i Petrač, pogotovo nakon ona dva zagrebačka smaknuća usred bijela dana (Hodak i Pukanić), poslije svih medačko-džepnih zločina koji dan-danas isplivavaju na površinu, zar itko više uopće sumnja tko konkretno vlada ovom zemljom mafijaša i ratnih profitera? Stoga kakvu nam sad toplu vodu otkrivaju ovim pučkoškolskim, diletantskim i smiješnim igrokazom, kakav nam to lov u mutnom pak sad nameću?

Ludilo. Da. Koje nikad nije (pre)stalo. Koje se privatiziralo i pretvorbilo i koje traje i traje i traje... Već poznato. Već pročitano. Nekome očekivano. Nekome jedva dočekano.

Nekome rat, a nekome brat.

Brate odakle ti prvi milijun(i)?


Post je objavljen 02.03.2012. u 01:00 sati.